„Az volt a bűnük, hogy nem vallottak Gyurcsány ellen” – Törvénytelenül ítélték el Tátraiékat egy bíró szerint

Dr. Sándor Zsuzsa nyugalmazott bíró elképesztőnek tartja a Sukoró-per vádlottai elleni harmadfokú ítéletet.

Mint ismert, a Kúria jogerősen három év, illetve 2 év fél év letöltendő börtönbüntetésre ítélte Tátrai Miklóst és Császy Zsoltot a Sukoró-ügyben.

Dr. Sándor Zsuzsa nyugalmazott bíró legfrissebb cikkében azt írja:

„Tátrai és Császy végzetesnek bizonyult hibát követett el: nem vallottak Gyurcsány ellen.”

Majd úgy folytatja:

„Ha a bíróság valakit első fokon elítél, majd a másodfok felmenti (vagy fordítva) harmadfokú eljárásra van lehetőség. Az ügyész fellebbezése folytán így került Tátrai és Császy ügye a Kúriára.

Nem fárasztanám az olvasót bonyolult jogi okfejtésekkel, csak annyival, amennyi feltétlenül szükséges annak megértéséhez, miért tartom elképesztőnek a Kúria bűnösséget kimondó ítéletét.

fotó: Hegedűs Márta / Magyar Nemzet

Egy harmadfokú eljárásban nem lehet sem bizonyítást felvenni, sem a már meglévő bizonyítékokat a korábbi bíróságtól eltérően mérlegelni és végképp nem lehet olyan ítélet-részhez hozzányúlni, amely már jogerős.

Ha a Kúria csak részben találja megalapozatlannak a korábbi ítéleteket, két dolgot tehet: az iratok alapján helyesbíti azt, vagy egy már megállapított tényből eltérő következtetést von le. Ha meg végképp megalapozatlannak ítéli, akkor csak a hatályon kívül helyezés a törvényes megoldás.

Nem lehet azonban iratellenesnek tekinteni olyan megállapítást, amelyik két tanú elfogadott vallomásán alapul. Márpedig a Kúria ezt tette. Ezt hívják „felülmérlegelésnek”, ami tilos.

Az ügy harmadrendű vádlottja Markó Andrea volt, akinek a felmentése Szegeden jogerőssé vált. Ez azonban nem zavarta a Kúriát abban, hogy egy vele kapcsolatos tényállás-részt is – a törvényi tilalom ellenére – kiegészítsen. Példákból most elég ennyi.

A Kúria – ahhoz, hogy kimondhassa Tátrai és Császy bűnösségét – éppen olyan hibákat vétett, mint amilyeneket a Szegedi Ítélőtábla eljárásában kifogásolt. Mindössze annyit változtatott – a szerinte is megalapozatlan – Szolnoki Törvényszék ítéletén, hogy mindkét vádlott büntetését 1-1 évvel mérsékelte.

Ez a „gesztus” igazán megható! Én pedig jogászként leemelem nem létező kalapom az előtt a jogi bűvészkedés előtt, amellyel a Kúria eljutott a vádlottak bűnösségének kimondásához.”

Dr. Sándor Zsuzsa

Oszd meg cikkünket, hogy másokhoz is eljusson a valóság!

Valódi Hírek