„Laci, a DK nem eladó!” – Vadai Ágnes nagyon kemény levelet küldött Botkának

Vadai Ágnes, a DK alelnöke nyílt levelet intézett az utóbbi időben mindenkivel összebalhézó Botka Lászlóhoz.

Az írást változtatás nélkül közöljük Vadai Ágnes Facebookjáról:

Kedves Laci!

Volt idő, hogy barátok voltunk. Egy generációhoz tartozunk, hittük, hogy a mi korosztályunk fogja megváltoztatni az MSZP-t. Én egy idő után ezt reménytelennek láttam és részt vettem egy új párt, a Demokratikus Koalíció létrehozásában, Te maradtál.

Miniszterelnök-jelöltje lettél az MSZP-nek. És mindannyiunk miniszterelnöke szeretnél lenni. Ehhez azonban tisztelned kell a választóinkat, a pártunkat és bennünket is.

Amikor jelölt lettél, azt ígérted, hogy közös nagy ellenzéki demokratikus csapatot építesz. Aztán hónapok múltak el, és ebből semmi nem lett. Csak kioktatás, a többiek minősítése, lekezelése. Kár. Bennünket egyszer sem kerestél, pártelnökünk levelére még csak nem is válaszoltál. Nem jó ez így.

Jövőre győzni akarunk, de ez így nehéz lesz.

Le akarjuk váltani Orbán kormányát. Mert nem csak mi, hanem az ország többsége is torkig van vele. Ebben Te főszerepet szeretnél vállalni. De ez nagy felelősség. Nem velünk, hanem az országgal szemben. Mi azt kívánjuk, hogy jól tudj élni ezzel a felelősséggel.

Azt kéred a sajtón keresztül, hogy a DK menjen veled, de a párt elnöke nélkül. Te nem ismersz bennünket. Mi erős, összetartó közösség vagyunk. Mi nem folytatunk nyilvános vitákat, miközben belül nem egyszer csaknem veszekszünk, de ezt természetesnek gondoljuk, ahogy azt is, hogy aki kisebbségben marad, az ezt fegyelmezetten tudomásul veszi. Nem szivárogtatunk, nem fenyegetjük egymást, nem ígérünk senkinek pozíciót megállapodásért, hallgatásért cserébe. És megvédjük egymást.

Laci, a DK nem eladó. Se elnököstül, se nélküle. Ez a helyzet. Nekünk nincs semmilyen előfeltételünk, hogy együttműködjünk más demokratikus párttal, de mástól se fogadunk el ilyet. Egyszerű a politikánk. Aki bennünket elfogad, azzal együttműködünk, aki nem, azzal pedig nem.

Nincs bennük harag, nem akarunk senkitől többet, mint hogy fogadjuk el egymást.

Pártként azt tesszük, ami a dolgunk. Képviseljük választóinkat. Ez a kötelességünk, és erre nem kérünk engedélyt. Ha egyedül maradunk, amit egyébként nem kívánunk, akkor önállóan indulunk. Mindenhol. Mert senkinek sincs semmilyen előjoga, a mai parlamenti mandátumok 2018 tavaszáig szólnak. Utána szabad a verseny. És mi – mindenki máséval egyenlő joggal és felelősséggel – elindulnunk ebben a versenyben. Megállapodás nélkül ez a dolgunk. Ez a természetes.

Te vállaltad a vezetést. A Te érdemed lesz a siker, a Te számládra írják, ha kudarcot vallunk. De nyilván nem ezt kívánom. Ugyanakkor nem bánnám, ha lassan szembenéznél saját felelősségeddel. Azzal, hogy ha nem változtatsz eddigi magatartásodon, akkor nehéz helyzetbe kerülünk.

Még nem késő. De nincs sok időd. Várunk, bármelyik elnökségi ülésünkre is.

Régi barátsággal:

Vadai Ágnes
alelnök
Demokratikus Koalíció

Oszd meg cikkünket, hogy másokhoz is eljusson!

Valódi Hírek