Szépen kaszáltak, akik 7 éve nem adták oda Matolcsynak a magánnyugdíjukat

Megérte bent maradni hét évvel ezelőtt a magánnyugdíjpénztárakban, a legnagyobb portfóliók ugyanis az állampapíroknál és a hazai tőzsdénél is jobban teljesítettek

– írja a Világgazdaság.

2011 júniusában az Orbán-kormány csaknem 3 ezer milliárd forintnyi befektetéshez „jutott hozzá”.

Ez, ha a pénztárak azóta eltelt teljesítményét nézzük, még tagdíj-befizetések nélkül is legalább a másfélszeresére hízott volna.

A négy megmaradt pénztár tagjai közül azok jártak a legjobban, akiknek növekedési portfólióban van a megtakarításuk. Ők vannak egyébként a legtöbben, négy közül nagyjából három pénztártag ebben az alapban tartja a pénzét, és ezek hozama 53–62 százalék között alakult az utóbbi években.

illusztráció: Pixabay

A megmaradt pénztáraknak összesen körülbelül 58 ezer tagjuk van, ezek többsége fizeti a tagdíjakat és az intézmények működéséhez szükséges adományokat is.

A befizetés busásan megtérülhet, hiszen egy, az állami rendszerbe most visszalépő pénztártag az időközben felhalmozott hozam döntő részét reálhozamként felveheti.

Egy átlagos ügyfél számláján tavaly év végén már több mint 4 millió forint volt, ebből körülbelül 1,5 millió forintot tehet ki a 2012 eleje óta felhalmozott hozam, aminek a 75-80 százalékát nagyjából ki is lehetne venni reálhozamként.

Azok a pénztártagok, akik hét évvel ezelőtt léptek vissza, átlagosan körülbelül 70 ezer forintot kaptak kézhez,

a mostaniaknál az átlagos összeg milliós nagyságrendű lehet.

A visszalépők pedig ugyanolyan állami nyugdíjat kapnak, mint azok, akik hat évvel ezelőtt adták át az államnak a megtakarításukat.

Add tovább, hogy másokhoz is eljusson a valóság!

Valódi Hírek