Iványi Gábor: Orbán a kárhozat útjára tért, gyászolom őt miatta

Iványi Gábornak fáj, ami Orbánnal történik és gyászolja miatta. Figyelmeztetné rá, hogy ez a kárhozat útja, és a sorsa Isten kezében van.

A 168 Órának nyilatkozó lelkész kifejti: egyháza, a Magyar Evangéliumi Testvérközösség nemrég ugyan pert nyert a kormány ellen, de már nem tart igényt arra, hogy a MET újra bevett egyház legyen.

Azt mondja, inkább maradnak „bevehetetlenek”, nem akarnak olyan vallási közösségek közé tartozni, amelyeket a hatalom bástyái közé vettek be.

A kormánytól csak annyit vár, hogy tartsa tiszteletben a jogaikat. Legális, teljes jogú egyháznak tartják magukat, nem kivételezett civil szervezetnek, amelynek nem kell feltüntetnie külföldi támogatóját.

A MET eddig is minden adománnyal elszámolt, azt is, amit Soros Györgytől kapott. Iványi Gábor szerint nem ő, hanem az az egyház politizál aktívan, amelyik hallgat és aktívan, kritikátlanul támogatja a kormányt.

Fotó: Földi D. Attila, Népszabadság

A Biblia szerint a király bölcsességét a tanácsosok sokasága biztosítja, sőt az igazán bölcs uralkodó még az ellenségeitől is tanul.

Orbán Viktor ezt azonban nem igényli. Hiába ő keresztelte a kormányfő több gyermekét, nem kezdeményezett találkozót, mert nem neki kell magyarázkodnia. Nem ő változott.

„Gyászolom őt, és nehezen dolgozom föl, ami történt”

– mondta, hozzátéve, hogy pontosan emlékszik, mit gondolt Orbán Viktorról 1989-ben.

„Előttem van, amint levezetett egy politikai fórumot, és én csak bámultam a frissességét, az energiáját. Romlatlan volt, bátor és tiszta beszédű. El sem tudtam volna képzelni, hogy ez az ember, aki a lobogó szabadságvágy ikonikus alakjának tűnt,

két évtizeddel később porig rombolja mindazt, amiért akkor közösen küzdöttünk”

– mondta Iványi.

Lelkészként nem omlik össze attól, ha valaki, aki egykor közel állt hozzá, gyarló módon viselkedik, de fáj neki, ami a kormányfővel történik.

Ő figyelmeztetné is arra, hogy ez a kárhozat útja.

Szerinte Orbán Viktor sorsa a Jóisten kezében van. A megtérésre a környezetéből Balog Zoltánnak is figyelmeztetnie kellene, lelkészként, de ehhez előbb valakinek a minisztert is le kellene térítenie a kárhozat útjáról.

Iványi az interjúban elárulja, neki erőt ad, ha az elesettekért harcol, a Bibliából pedig Mózest szereti a leginkább, aki ugyan nem jutott el az ígéret földjére, de legalább megpillanthatta a Kánaánt.

Hisz abban, hogy van egy pontja az emberi történelemnek, amikor megnyugszanak a dolgok. Ez akkor is meggyőződése, ha ezt ő már nem éri meg.

Oszd meg cikkünket, hogy másokhoz is eljusson!

Valódi Hírek