Nem tévedés: 192 (!) újságja van „Mészáros Lőrincnek”

Ezt úgy kell érteni, hogy ma, azaz 2017. május 3-án. A döbbenetes adatot a 24.hu bogarászta ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság egyébiránt alig kereshető nyilvántartásából.

A Fidesz vezetői hónapokig tagadták, hogy Mészáros Lőrincnek köze lenne az Opimus vállalathoz, márciusban mégis megtörtént a tőzsdei bejelentés: Orbán Viktor barátja hivatalosan is megszerezte az irányító szerepet a részvénytársaságban.

A 24.hu megkérdezte a rakétasebességgel gyarapodó Mészáros Lőrinc sajtóirodáját, hogy az Opimuson keresztül hány újság és kiadvány tartozik az irányításuk alá. Választ nem kaptak (nyilván fogalma sincs – A szerk.), ezért kezdtek el turkálni a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) nyilvántartásban.

A hatóság weboldalán található országos sajtóterméklista szerint

a Mészáros-birodalom kiadói 192 újságot, médiakiadványt jelentettek le az NMHH-nak.

A 192 közül 141 tartozik a Mediaworks Hungary Zrt.-hez, 32 a Pannon Lapok Társaságához (PLT) és 19 a Maraton Lapcsoporthoz. Ezek mellé vásárolták meg 193.-nak az Echo Tv-t, ám piaci hírek szerint a terjeszkedés ezután sem került le a napirendről, így hamarosan meglehet akár a kétszázas álomhatár.

A más esetekben a piaci koncentráció elkerülése fölött akkurátusan őrködő NMHH-nál fel sem vetődött annak veszélye,

hogy az új médiakonglomerátum véleménybefolyásolási képessége korlátozná a sokszínű tájékozódás jogának érvényesülését.

Mészáros Lőrinc két országos napilapot (Nemzeti Sportot, Világgazdaság) is megtartott, de a médiabirodalom igazán értékes és fontos elemei a megyei lapok lettek.

A felvásárlás után itt koncentrálódott az ország 19 megyéje közül 12 – Bács-Kiskun, Baranya, Békés, Fejér, Heves, Komárom-Esztergom, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém, Zala – napilapja, amelyek azóta időről időre Orbán Viktor egyen-címlapfotójával jelennek meg.

A cégcsoport számos magazint, szakújságot és digitális kiadványt tulajdonol, de alapvetően a megyei lapoktól várja a bevételek felét, valamint azt, hogy az ország több területén biztosítsák az ott lakók egyetlen és kizárólagos politikai elérési lehetőségét.

Kevésbé ismert, hogy számos megyeszékhely, kisebb-nagyobb város ingyenes helyi lapját is az Opimus cégei adják ki.

Így a Mészáros-portfólió része Veszprém, Várpalota, Zalaegerszeg, Nagykanizsa, Szombathely, Székesfehérvár, Körmend, Dunaújváros és Érd helyi újságja is. Ezeket a lapokat többnyire 20-30-40 ezer példányban szórják szét hetenként a postaládákba, ráadásul szinte kivétel nélkül olyan városokban, amelyekben a megyei lap is Mészáros-érdekeltség.

Emellett vannak a falvak számára készülő újságok is. Az Opimus tulajdonába került kiadók közül a legkisebb, a Maraton Lapcsoport kizárólag helyi lapokkal foglalkozik, és azzal reklámozza magát, hogy

360 ezer példányban több mint 800 ezer olvasóhoz jutnak el a kiadványai.

 

Valódi Hírek