Orbán kinyírja magát a CEU-törvénnyel, összefogtak ellene az amerikaiak

Tizenegy republikánus és demokrata szenátor írta alá azt a levelet, amely a miniszterelnököt a törvény visszavonására szólítja fel.

Szenátusi munkacsoport foglalkozik az Egyesült Államokban a CEU működését ellehetetlenítő törvénnyel – derül ki abból a levélből, amelyet 11 amerikai republikánus és demokrata szenátor írt Orbán Viktornak.

A levél tanúsága szerint a szenátorok úgy vélik, hogy a lex CEU veszélyezteti a felsőoktatási intézmények és a tudományos élet szabadságát Magyarországon. Felszólítják az Orbán-kormányt, tegyen lépéseket, hogy az intézmény Budapesten maradhasson. Mivel félő,

hogy a CEU-t erőszakkal bezárják.

a szenátusban munkacsoport alakul az ügy kivizsgálására.

Orbán és McCain

Az április 19-i keltezésű levelet a szenátus 11 tekintélyes tagja írta alá. Munkacsoportjukat Chris Murphy connecticuti demokrata szenátor, a külügyi albizottság tagja vezeti. Ő tette közzé a levelet is, amelyet többek között kézjegyével látott el Orrin Hatch republikánus utahi és John McCain republikánus arizonai szenátor – aki 2014-ben neofasiszta diktátornak nevezte Orbánt –, a kaliforniai demokrata Dianne Feinstein, de a New York-i demokrata Chuck Schumer, a szenátusi demokraták első embere is.

(Népszava nyomán)

Valódi Hírek