Az USA lassan mondja, hogy Orbán is megértse: Függesszék fel a lex CEU-t!

A miniszterelnök még mindig nem fogta fel, hogy hiába vár támogatást Donald Trump kormányától az amerikai érdekeket sértő aljas húzáshoz.

Az Egyesült Államok kormánya elvárja Magyarországtól, hogy ne érvényesítse a CEU ellehetetlenítését célzó törvényt – jelentette ki egy magyar idő szerint kedd este tartott washingtoni sajtótájékoztatón Mark C. Toner külügyi szóvivő. A politikus felhívta a figyelmet, hogy a CEU kiemelkedő tudományos intézet, amely nagy tekintélynek örvend szerte a világon, a törvény pedig más Magyarországon működő amerikai egyetemekre is fenyegetést jelent. Nagyon aggasztónak találjuk ezt a törvényt.  (…)

Sürgetjük Magyarország kormányát, hogy függesszék fel a végrehajtását. A törvény felülvizsgálatát és megvitatását várjuk,

amihez párbeszédre lesz szükség magával az egyetemmel, és a többi érintett intézménnyel is – tette egyértelművé.

Toner a sajtótájékoztatón utalt arra is, hogy Hoyt Yee, az amerikai külügyminisztérium helyettes államtitkára kedden Budapestre utazott, hogy nyomatékosítsa a washingtoni kormányzat hivatalos álláspontját, amely szerint

az USA ragaszkodik ahhoz, hogy a CEU Budapesten maradjon,

és ragaszkodik ahhoz is, hogy erről Orbán-kormány magával az egyetemmel, és ne a Trump-adminisztrációval akarjon tárgyalni.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke korábban megpróbálta az élét venni Yee kijelentéseinek azzal, hogy az amerikai helyettes államtitkár csak a magánvéleményének adott hangot, de Toner nyilatkozata után nyilvánvaló, hogy ez nem igaz.

Az amerikai külügyminisztérium korábban többször is a lex CEU visszavonására szólította fel az Orbán-kormányt, szóval úgy tűnik, a magyar miniszterelnök hiába várja, hogy az egyébként szintén nem Soros György CEU-alapító rajongójának számító amerikai elnök, Donald Trump összejátszik vele az egyetem kinyírásában.

Valódi Hírek