CEU-elnök: Politikai támadás ért minket, azonnali jogi lépéseket teszünk

A CEU határozottan ellenzi Áder János köztársasági elnök döntését, hogy aláírta a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény módosítását. Ennek megfelelően az egyetem

haladéktalanul élni fog minden rendelkezésre álló jogorvoslati eszközzel

– közölték ma este.

A törvény elfogadását nem előzte meg a CEU-val, illetve az érintett magyar szakmai szervezetekkel folytatott egyeztetés, ami sérti a demokratikus államokban elfogadott törvényalkotási eljárás alapvető elemeit – írják.

A törvény

előre megfontolt politikai támadás egy olyan független intézmény ellen,

amely negyedszázada büszke arra, hogy a magyar közélet szerves része. Minden jog adta lehetőséget kihasználva küzdeni fogunk a törvény ellen – ígérik.

Michael Ignatieff. Fotó forrása: mno.hu

A köztársasági elnök „kölcsönös jó szándékra” és a tárgyalások haladéktalan megkezdésére szólít fel. A CEU a sajnálatos esemény kezdete óta készen állt arra, hogy tárgyaljon a magyar kormánnyal. Eddig minden erre vonatkozó erőfeszítésünket visszautasították, valamint

támadást intéztek egyetemünk jó hírneve ellen

– áll az egyetem közleményében.

Amennyiben a kormány valódi megoldást keres, úgy jelét is kell adnia a köztársasági elnök által említett jó szándéknak – szögezték le.

„Ahogy korábban is jeleztem, a CEU készen áll arra, hogy tárgyaljon a magyar kormánnyal, és olyan megoldást keressen, amely lehetővé teszi, hogy a CEU Budapesten maradjon, ahol 25 éve működik” – mondta Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora.

„A tanszabadság azonban nem alku tárgya. Ez egy olyan alapelv, mely minden jövőbeni tárgyalás alapját kell, hogy képezze”

– tette hozzá.

(168 óra nyomán)

Valódi Hírek