Az ellenállás nem ért véget, hajnalig dühödten tüntettek a lex CEU és az Orbán-kormány ellen

A Kossuth téren és a Lendvay utcai Fidesz-székháznál is zúgott a „Mocskos Fidesz!” Az Oktogonnál tartott ülődemonstráción csak a mentőket engedték át.

Azután, hogy vasárnap 19:20-kor hivatalosan véget ért az elmúlt évek legnagyobb magyarországi demonstrációja, több ezer ember maradt Kossuth téren tüntetni a CEU-t ellehetetlenítő törvény és az Orbán-kormány ellen. Néhányan ki akarták tűzni az Európai Unió zászlaját, az első néhány sorban nekifeszültek az épület köré gyűrűt vonó rendőröknek,  a Kossuth tér pedig visszhangzott a „Mocskos Fidesz” és a „Diktátor!” kiáltásoktól.

A tüntetők egy része ezután az Emmi elé ment (a CEU-t ellehetetlenítő törvényt Balog Zoltán humánerőforrás-miniszter adta be), a többség viszont a Szalay utcán át a körútig sétáltak, ahol a „Ruszkik haza!” és a „Európa! Európa!”felkiáltással a Nyugati térnél megbénították a forgalmat. Egy részük Az Oktogonnál elfordultak a Hősök tere felé, 21:40-re pedig odaértek a Fidesz Lendvay utcai székházához. Mivel a rendőrök hermetikusan lezárták az épülethez vezető utakat, a tüntetők nem jutottak közel a kormánypárt főhadiszállásához, de újra elkezdett zúgni  a „Mocskos Fidesz!”, a

„Konzultálni jöttünk!” és a „Rendőrállam! Rendőrállam!”

is, amikor a karhatalmiak kiszorították a tömeget az utcából.

Kép forrása: Halász Júlia /444

A tüntetők között ekkor már egyértelműen a fiatalok voltak többségben. Sokan mintha még csak gimnazisták lettek volna.

A tömeg folyamatosan apadt, először 1000-1500-ra aztán néhány százra, de ez is elég volt ahhoz, hogy az Oktogonnál egy rögtönzött ülődemonstrációval megbénítsák a forgalmat.

„Ti is ülni fogtok”

– skandálták. Csak a mentőket engedték át.

A demonstráció végül a hajnali órákban ért véget. Egykor már csak néhány tucatnyi tüntető maradt az Oktogonon, a rendőrség pedig hétfő hajnali 3:20-kor adta ki azt a közleményt, amely szerint helyreállt a forgalmi rend.

(A 444 nyomán)

Valódi Hírek