Megvan, hova mehetnek Orbánék, ha kirúgják őket az Európai Néppártból

Találós kérdés: mi a hasonlóság a CEU és a Fidesz között? A megfejtés: mindkettőnek van hová mennie, ha kirúgják. A CEU-nak pl. Bécsbe, Orbánéknak pedig ez az európai populisták pártcsaládjába. Valljuk be, régóta ott a helyük.

Épp csak felmerült a Fidesz kirúgásának ötlete az Európai Néppárt pártcsaládjában, máris van jelentkező Orbánék befogadására.

A holland populista Geert Wilders csütörtökön Twitter-üzenetben hívta meg a magyar miniszterelnököt saját brüsszeli pártszövetségébe.

Geert Wilders. Fotó forrása: upcoming.nl.

Az iszlám- és bevándorló-ellenes holland Szabadságpárt vezetője felszólította a Fideszt, lépjen ki a Néppártból, és

csatlakozzon inkább a Nemzet és Szabadság Európája nevű csoporthoz.

A brüsszeli radikális politikai csoportosulás 2015 óta működik Marine Le Pen elnöksége alatt , és több olyan ismert európai szervezet, mint az Osztrák Szabadságpárt, a lengyel Új Jobboldali Kongresszus, valamint az olasz Északi Liga képviselőit tömöríti.
A csoport egyik legfontosabb célkitűzése az illegális bevándorlás megakadályozása, visszaszorítása,

így ezen a téren egyáltalán nem állnak messze a Fidesztől.

A márciusban lezajlott holland választáson nagy esélyesként beharangozott, de végül súlyos vereséget szenvedő Wilders mindenesetre nagyon szívélyesen invitálta Orbánékat. A szocialisták EP-képviselője, Újhelyi István szerint ezzel meg is találta a zsák a foltját.

Wilders magyarok iránti vonzalma egyébként nem újkeletű. Felesége magyar származású, és mint az azóta politikai okokból berázatott Népszabadságnak 2008-ben elmondta, akkorra már vagy „ötszázszor” is megfordult itt. A népvezér magyarul idézte Petőfit, és elárulta, hogy a korábbi pártja, a liberális Szabaddemokrata Néppárt (VVD)

jó viszonyban volt az SZDSZ-szel és a Fidesszel is.

A nol.hu 2013 júliusában megírta, hogy az életét féltő Wilders az idő tájt titkokban a Balatonon nyaralt.

(24.hu nyomán)

Valódi Hírek