Mészáros Antónia: Otthagynám az ATV-t, ha politikai nyomást éreznék a munkámon

Mészáros Antónia nem tudja, hogy tényleg egy 2010-es Orbán-interjúja miatt rúgták-e ki a köztévéből, habár a főnökei eléggé meg voltak szeppenve a beszélgetés után. Az ATV-ben viszont nem érez sem politikai nyomást, sem öncenzúrát. Az Egyenes beszédet megöröklő riporter az Indexnek adott interjút.

Már az elején leszögezte: nem zavarja, ha új műsorát még mindig Kálmán Olgával kapcsolják össze: őt is ismerik a nézők, és tudják, hogy miképp azonosíthatják – mondta.

A riporter máig nem tudja, hogy annak idején egy Orbán-interjú miatt rúgták volna ki a köztévé Este című műsorából, kétségtelen viszont, hogy a főnökei eléggé meg voltak szeppenve a beszélgetés után:

„Próbálták jelezni sajnálatukat a miniszterelnöknek, hogy én így elrontottam azt a szép estét,

Orbán viszont szinte rájuk sem nézett, miközben velem feltűnően kedvesen beszélgetett” – emlékezett vissza.

Határozottan cáfolta, hogy az ATV-ben bármilyen lista volna arról hogy kik azok a közszereplők, akiket bármikor be lehet hívni. De az tény: többekről tudják, hogy bármihez színvonalasan hozzá tudnak szólni, és viszonylag közel laknak a stúdióhoz.

Egyébként azt hív be, akit akar.

fotó: Huszti István / Index.hu

Mészáros Antónia elmondta: a kényes témákat egyre többször akarják megúszni, megpróbálják megakadályozni, hogy befejezze a kérdést, belekapaszkodnak az első néhány szóba és gyorsan elkezdenek másról beszélni.

Időnként komoly szakmai kihívást jelentenek neki úgynevezett alternatív tények is, amikor a kormánypártiak rendre relativizálják az okadatolt igazságot is.

„Minden adatsorral, elemzéssel, kutatással szembe lehet állítani egy másikat, minden még el nem foglalt független intézménnyel, szervezettel szemben létre lehet hozni több pénzből egy másikat, és azt mondani: némelyek azt állítják, hogy baj van, míg mások viszont nekünk adnak igazat. Így aztán elhallgattatható vagy megbélyegezhető lesz minden szaktekintély.

Aki bírál, az eleve bérenc, sértett ember, avagy külföldi – és persze liberális

– jegyezte meg némi éllel.

Sokakkal ellentétben nem gondolja, hogy a tévé irányt váltana. Mint ahogy azt sem érzékeli, hogy bármiféle öncenzúra működne náluk, vagy hogy bárki politikai benyomást akarna gyakorolni rá. Ha így volna, azonnal felállna – jelentette ki.

Valódi Hírek