A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) nemrég 24-féle azonos, vagy nagyon hasonló termékmintát hasonlított össze érzékszervi tulajdonságaik, összetételük és a jelölésük alapján.
A kutatásból kiderült: „a multinacionális élelmiszergyártók eltérő minőségű termékekkel látják el a nyugat-európai és a kelet-közép-európai régió boltjait”.
A vizsgálat megállapította többek közt, hogy
- a Nutella mogyorókrém esetében a a magyarországi minta kevésbé volt lágy és jól kidolgozott az osztrákhoz képest.
- a marcipánnal töltött Ritter Sport étcsokoládéban pedig a magyar változatnál – azonos cukor- és zsírtartalom mellett – az étcsokoládé burok nehezebben olvadt.
- a Coca-Colából a „a Magyarországon kapható változat illata kevésbé telt, kevésbé összetett, ami a felhasznált aromák minőségének különbségből eredhet.”
- a Nesquick kakaópor osztrák mintáját harmonikusabb, intenzívebb kakaós illat, telt kakaós-csokis íz jellemzi.
- a Knorr levesporoknak pedig hiába volt ugyanaz a nevük, nem is hasonlítottak egymásra.
(Magyar Idők és 444 nyomán)