Orbán és Putyin körbenyalogatták egymást, majd a Nyugatot leprázták

A közös sajtótájékoztatón alig beszéltek konkrétumokról, csak arról, hogy mennyire jó az együttműködés, mennyire szemét az „oroszellenes” Nyugat, milyen jó, hogy jön az orosz olaj és gáz. Putyin felajánlotta, hogy akár Paks II. száz százalékát is fedezhetjük orosz hitelből.

Hosszú és sikeres tárgyalásokon vagyunk túl, zömmel gazdasági kérdésekről – mondta Orbán Viktor.

Önök bizonyára tudják, hogy Magyarország nyílt és transzparens kapcsolatokra törekszik Oroszországgal.

– robbantotta a poénbombát a miniszterelnök.

A kontinens nyugati felén erőteljes oroszellenes hangulat alakult ki – sajnálkozott Orbán, arról természetesen egy mukkot nem szólt, hogy ennek mi az oka.

Orbán azon kesergett, hogy mennyi kárt okoznak a szankciók és a Nyugat „oroszellenessége”. Bejelentette azt is, hogy az orosz ortodox templomokat is felújítjuk, lesz rá forrás.

fotó: Ajpek Orsi, Index.hu

Putyin szerint a közös pontokat keresték a tárgyalásokon, és díjazta azt, hogy a magyarok támogatják az orosz álláspontot több téren. Hatékony az együttműködés gazdaságilag is, de elismerte, hogy a kétoldalú árucsere volumene három év alatt a felére csökkent, ahogy zuhantak a beruházások.

Növelni fogjuk az együttműködést az energetika terén, nagy figyelmet fordítunk a paksi atomerőmű két új blokkjának építésére – mondta.

Humanitárius, kulturális, oktatási téren is növekszik az együttműködés és örül annak is, hogy

népszerű az orosz nyelv tanítása Magyarországon.

Az M1 tudósítója azt kérdezte Orbántól, lát-e változást a nemzetközi térben a két ország együttműködésében. Orbán azt mondta, hogy más dimenzióban mozog a két ország. Csak olyan célokat tűzünk ki szerinte, amik megfelelnek az ország súlyának.

Az Izvesztyija újságírója is kérdez, Ukrajnáról: miért most lángoltak fel a csatározások. Putyin szerint az ukrán fél provokált múlt pénteken, mert önkéntes erők elfoglalták a felkelők egyes állásait. Hosszasan szidta az ukrán vezetést, amiből az jött ki, az orosz fél ártatlan.

Végül pedig egy beszédes coub arról, hogy kettejük közül ki a főnök. Orbán és Putyin egy ideig biccentgetett egymással, hogy ki válaszoljon először egy kérdésre, majd Putyin megadta az engedélyt Orbánnak:

http://coub.com/view/rlsrs

Valódi Hírek