Itt a rendelet: Jöhetnek a határon túli idénymunkások Magyarországra

Járványhelyzet ide, magyar munkanélküliség oda.

A Magyar Közlöny éjszaka jelentette meg, hogy az országhatárok mostantól nyitva állnak a szomszédos országokból érkező napszámosok előtt, hogy a mezőgazdaságunk ne szenvedjen csorbát.

A rendelet értelmében csak szomszédos országokból származó napszámosok jöhetnek be, így bolgárok vagy montenegróiak például nem.

További szabályok:

  • Csak csoportosan érkezhetnek.
  • A munkáltató 48 órával korábban értesíteni köteles az érintett határátkelőt az érkezésükről.
  • A határvédelmi szervek belépéskor egészségügyi vizsgálatnak vetik alá őket, akinél fertőzésgyanú merül fel, azt visszafordítják.
  • A munkásokat két hétre csoportos karanténba kell helyezni, ami alatt dolgozhatnak és az ellátásukat a munkaadó köteles biztosítani.

(Az alapján, amit eddig tanultunk a COVID-19-ről: ha egy zárt buszban együtt utazó emberek közül akár csak egy is fertőzésgyanús, akkor ő útközben már akár megfertőzhette a többieket is. És hogyan lehet karantén alatt napszámoskodni, a vállalkozás már meglévő munkásainak biztonságát garantálva?)

A szabályozásról sietve döntöttek:

szerda éjjel jelent meg,

a mai nappal már életbe is lépett.

A magyar kormány számára itt lett volna egy lehetőség a munkahely-teremtésre a nehéz helyzetben lévő magyar munkanélküliek számára. Kiegészíthették volna azt az alacsony bért, amennyiért a magyar mezőgazdasági vállalkozók csak a határon túlról tudnak hozatni napszámosokat…

Nem csak a magyar mezőgazdasági vállalkozásokból hiányzik az olcsó munkaerő.

Nagy-Britanniában a világjárvány miatti korlátozások során kirúgott és hazaküldött, többnyire kelet-európai napszámosok nélkül most gyakorlatilag nincs aki betakarítsa a terményt.

(Index nyomán / illusztráció: agrarszektor.hu)

Valódi Hírek