Vádat emeltek Magyarország legveszélyesebb „bűnözője” ellen – Börtönbüntetést kért rá az ügyészség

Tud ám kemény is lenni Polt Péter.

Vádat emelt hétfőn a Budapesti V. és XIII. kerületi Ügyészség Gulyás Márton civil aktivista és tíz társa ellen, amiért azok 2018-ban narancssárga vízfestékkel öntötték le az Állami Számvevőszék épületét.

Először egy ember ellen tettek feljelentést garázdaság miatt a rendőrségen, de a rendőrség elutasította a feljelentést, mert szerintük a tett csak szabálysértésnek minősült.

Végül a szabálysértési ügy átkerült az ügyészséghez, akik megállapították, hogy rongálás történhetett, ugyanis az ÁSZ épülete műemléknek számít. A vád szerint az épületben okozott károk a

3,2 millió forintot

is meghaladják.

Az ügyészség kezdeményezte, hogy a bíróság tárgyalás nélkül indítványozzon az elkövetővel szemben felfüggesztett börtönbüntetést, társaira pedig pénzbírságot szabjon ki.

A Fővárosi Főügyészség közleményében az olvasható:

a Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség vádiratában büntetővégzés meghozatalát indítványozta tizenegy férfival szemben műemlék megrongálása miatt.

„A vádirat szerint a vádlottak, tizenegy, 31 és 59 év közötti férfi, valamint három további társuk az Állami Számvevőszék tevékenységét kifogásolták, és ennek kifejezésére 2018. január 17-én a kora délutáni órákban a Számvevőszék V. kerület, Apáczai Csere János utcai székházához mentek.

A férfiak a műemléki védettség alatt álló, állami tulajdonú épület falára narancssárga színű festéket öntöttek, majd azt ecsetekkel szétkenték. A székház falán kb. 2 m magasságig, illetve a járdán festékfoltok képződtek, amelyek eltávolítása az épületen állagsérelmmel járt. A vádlottak által okozott kár meghaladja a 3,2 millió forintot.”

 

Valódi Hírek