Kénytelen volt elismerni a Katasztrófavédelem, hogy százszoros volt a szennyezés Mészáros Lőrinc erőművénél

Nagyobb a baj, mint eddig tudtuk.

Csak közérdekű adatigénylésre adta ki az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azokat a mérési adatokat, amelyekből világosan kiderül:

két alkalommal is százszoros nagyságrendben mértek a határértéket meghaladó szintet

a jelenleg még Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő visontai Mátrai Erőmű több pontján novemberben.

Az erőművet hamarosan az állam veheti vissza az oligarchától.

A Heves megyei katasztrófavédelem november során több közleményben nyugtatta a lakosságot, azt hangsúlyozva hogy a rejtélyes gáz erőteljes szagú ugyan, de „emberre nem veszélyes”.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a mérésekre hivatkozva azt állította a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó erőmű körüli szennyezés kapcsán, hogy egyszeri eseményről volt szó, semmilyen határérték-túllépést nem mérnek a hatóságok, „rémhírek jelennek meg a sajtóban”.

Az Átlátszó azonban később publikált egy birtokába került belső közleményt, melyből további részletek derülnek ki a szennyezésről.

Eszerint a szennyezés forrása az Őzse-völgyi víztározóból érkező technológiai víz, amely az erőmű melletti víztározóból az erőmű területén lévő pótvízmedencébe, majd onnan egy szivattyúházon keresztül a füstgáz kéntelenítő berendezésbe kerül.

A szennyezést először a pótvízmedence épületében érzékelték, de később szétterjedt a létesítményben, a munkavállalók pedig

  • bűzről
  • torok- és szemirritációról
  • fejfájásról
  • és fémtárgyaik elszíneződéséről

számoltak be.

A Mátrai Erőmű Zrt. saját gázelemző berendezései kénhidrogén és nitrogén-monoxid egészségügyi határértéket meghaladó koncentrációját mutatták ki.

Jelenleg is külső szakértők bevonásával folyik annak vizsgálata, hogy ezek a gázok pontosan hogyan keletkeztek.

Ahhoz, hogy érhető legyen, milyen értékeket mértek, fontos tisztázni a kiindulási alapot, vagyis azt az egységet, amihez viszonyítják az adatokat – írta a Népszava.

Ez az úgynevezett MAK-érték ami a német Maximale Arbeitsplatz-Konzentration, vagyis a legnagyobb megengedett munkahelyi koncentráció rövidítése.

Ez azt a maximum értéket jelenti gázok, gőzök és egyéb anyagok esetében, amely munkahelyi környezetben – átlagos, 40 órás munkahéttel, és napi 8 órás műszakkal számolva – a jelenlegi ismeretek szerint nem káros az alkalmazottak egészségére és nem jelent elfogadhatatlan kockázatot.

A koncentrációs szint rövid távú megnövekedése a MAK értéken belül nem okoz szükségszerűen mérgezést például egy szennyező anyag szivárgását követően, ha azonban a koncentráció a MAK érték 5-10-szerese, akkor a hosszú időn át tartó jelenlét a mérgezés akut jeleit okozhatja – idézte a lap a katasztrófavédelem tájékoztatóját.

(Népszava / Index)

Valódi Hírek