A Fővárosi Közgyűlés egyhangúlag megszavazta az atlétikai vb feltételeit

Lesz vb, ha Orbánék cserébe teljesítik Budapest követeléseit.

Szerdán a Fővárosi Közgyűlés hosszú vita után egyhangúlag megszavazta Karácsony Gergely javaslatát arról, hogy Budapest több feltétel együttes teljesülése esetén támogatja a 2023-as atlétikai világbajnokság megrendezését és a hozzá kapcsolódó stadionépítéseket.

Így Karácsony Gergely főpolgármester hamarosan levelet ír Gulyás Gergely kancelláriaminiszternek, hogy megkezdjék a tárgyalásokat.

Az előterjesztés szerint Karácsonyék akkor tudják támogatni az atlétikai stadion megépítését, ha

  • nem csökken a zöldfelület nagysága,
  • ha a beruházások hosszú távon fenntarthatóak,
  • a költések pedig átláthatóak lesznek
  • ezen felül a következő öt évben 50 milliárd forint támogatás jut a kerületi önkormányzatoknak az egészségügyi ellátás fejlesztésére az Egészséges Budapest Program keretében

További feltétel volt, hogy vegyék be a tervek közé a Budapesti Nagyerdő első ütemét, ami egy 100 hektáros közpark létrehozását jelentené Észak-Csepelen.

Azt is kérik Karácsonyék, hogy az atlétikai stadion egy olyan rekreációs célú sportpark legyen, amely nem csak az atlétikai világbajnokság megrendezésére alkalmas, hanem a lakossági tömegsport-igényeket is kiszolgálja, valamint kulturális események befogadására is alkalmas.

Emellett a kormány tartsa fenn korábbi elkötelezettségét a közlekedési célú beruházásokban.

A vitán Pikó András józsefvárosi polgármester elmondta, hogy sokkal szigorúbb feltételekhez kötné a tárgyalások megkezdését.

Pikó szerint a fővárosi vezetésnek kérnie kellene azt is, hogy a kormány vonja vissza a javaslatát az iparűzési adó felhasználásáról és az építésügyet pedig ne vegyék el az önkormányzatoktól, valamint ne lehessen olimpiára pályázni budapesti népszavazás nélkül.

Soproni Tamás hozzátette, hogy ha a kormány december 31-ig nem fogadja el a főváros feltételeit, akkor a Momentum Hadházy Ákossal együtt megkezdi az aláírásgyűjtést a népszavazáshoz.

(via)

Valódi Hírek