Brutális kórház-bezárásra készülnek Orbánék, kiszivárgott a teljes terv

Kazincbarcika, Tapolca és Komló aktív ellátása is eleshet.

Az aktív ellátás megszüntetését, illetve további intézmény-összevonást javasol tucatnyi helyen a kórházfenntartó az egészségügyi ellátórendszer átalakításához készült munkaanyagban, amely eljutott a Népszavához.

A lap birtokába került dokumentum szerint többek között a tapolcai és a kazincbarcikai kórház is elveszítheti összes aktív ellátását.

A javaslat készítői megszüntetnék az aktív kapacitást azokban az intézményekben, ahol nincs elég orvos.

A kazincbarcikai kórház

  • A Közép-Dunántúli térségben megszüntetnék például azokat a kapacitásokat, amelyeket már hosszabb ideje maguk az intézmények is szüneteltetnek szakemberhiány miatt. A Veszprém megyei kórházhoz csatolnák a farkasgyepűi tüdőgyógyintézetet, a pszichiátriai rehabilitációs feladatokat ellátó dobai intézményt pedig felszámolnák, ágyai egy részét más intézményekbe vinnék. Azok a dobai pszichiátria betegek, akiknél nélkülözhetetlen a kórházi ellátás, Sümegre kerülnének a gondozóikkal együtt.
  • Az ajkai kórházba telepítenék a tapolcai összes aktív ellátását, valamint Pápáról a gasztroenterológiát. Így Tapolcán és Pápán kizárólag szakrendelések és egynapos ellátások maradnának.
  • Az esztergomi kórházban megszűnne 16 fül-orr-gégészeti aktív ágy, ezek orvoshiány miatt most is szünetelnek, helyette egynapos ellátás maradna. A komáromi kórházból a reumatológia ágyakat vinnék át Esztergomba.
  • A tervezet megszüntetné a párhuzamosságokat a Fejér megyei és a dunaújvárosi kórház szolgáltatásaiban. Így a dunaújvárosi betegek Fehérváron juthatnák kórházi kezeléshez a fertőzéses, az urológiai, a szemészeti, a gyermekkori fül-orr-gégészeti bajaikkal.
  • Borsod-Abaúj-Zemplén megyében tovább nőne a megyei kórház, oda telepítenék a kazincbarcikai intézmény teljes aktív kapacitását. A sátoraljaújhelyi kórházban úgy oldanák fel az állandó gyermekorvoshiányt, hogy az osztályt végleg bezáratná a fenntartó, és az ellátást egy 24 órás sürgősségi osztállyal biztosítaná.
  • Heves megyében integrálnák a hatvanit a gyöngyösi kórházba.
  • Nógrádban a salgótarjáni kórház bővülne egy onkológiai centrummal. A balassagyarmati és salgótarjáni kórházat a jövőben társkórházként működtetnék.
  • Tolna megyében a szekszárdi Balassa János kórház az átlagosnál is kevesebb beteget lát el, és súlyos szakemberhiánnyal küzd, ezért a fenntartó radikálisan csökkentené az aktív ágyak számát, és ide integrálná a bonyhádi intézményt. A dombóvári kórházat rehabilitációs szakkórházzá alakítanák.
  • Baranya megyében a komlói kórház aktív osztályait is megszüntetnék. Javasolják a mohácsi kórház aktív ágyszámának csökkentését, valamint szülészetének és sztrókcentrumának a bezárását. Az utóbbiak ellátását Pécsre delegálnák. A szigetvári kórházban mérlegelendőnek tartják a csecsemő- és gyermekgyógyászat megszüntetését.
  • Somogy megyében a nagyatádi kórházban megszűnhetne a belgyógyászati és a sebészeti osztály. Siófokon mérlegelendőnek tartják az urológiai és a kardiológiai megszüntetését és e betegek a kaposvári ellátását. A már korábban beolvasztott marcali kórházban csak krónikus ágyak és egynapos sebészeti ellátás maradna.
  • Jász-Nagykun-Szolnok megyében a MÁV-kórház mozgásszervi rehabilitációs szakkórházzá válna. A mezőtúri kórház szülészetét, gyermekgyógyászatát a megyei kórházba telepítenék és javasolják, hogy egyidejűleg egy folyamatosan szolgálatos esetkocsival bővítsék a helyi mentőállomást. A Jászberényi kórházat beolvasztanák a szolnoki megyei intézménybe.
  • Győr-Moson-Sopron megyében a megyei kórházba integrálnák a csornai, a mosonmagyaróvári intézményeket, az utóbbiban alapos profiltisztítást is javasolnak. Sopronban 35 ágy szűnhet meg végleg.
  • Vas megyében csak a celldömölki szülészet és a körmendi sebészet kapacitásaihoz nyúlnának hozzá.
  • Zala megyében mérlegelésre ajánlják a dokumentum készítői a keszthelyi kórház beolvasztását a megyei intézménybe. Nagykanizsán csökkenhet a sebészeti, a traumatológiai és a szülészeti ágyak száma.
  • A Dél-Alföldi térségben a most négy helyen lévő szülészetből a szentesit és a hódmezővásárhelyit tartanák meg, és tovább csökkentenék a gyermekágyak számát.

(Népszava / 168 Óra nyomán)

Valódi Hírek