Elegük lett az időhúzásból, átengedték a pótvizsgán Várhelyi Olivért

Égre-földre fogadkozott, hogy független lesz Orbántól.

Második nekifutásra megkapta a zöld jelzést Várhelyi Olivér magyar uniós biztosjelölt az Európai Parlament külügyi szakbizottságától hétfőn.

A hírt kora délután számos forrás megerősítette, köztük Gyöngyösi Márton EP-képviselő is (Gyöngyösi annak a külügyi szakbizottságnak a tagja, amelyik meghallgatta Várhelyit.)

.

Mint megírtuk: Várhelyit csütörtökön három órán keresztül faggatta az EP külügyi szakbizottsága, de román és francia kollégájával ellentétben nem engedték át, hanem öt kiegészítő kérdést küldtek neki, amelyekre hétfő délig kellett válaszolnia.

A bizottság koordinátorai hétfőn három órakor ültek össze, és döntöttek arról, hogy elfogadják-e a válaszokat, vagy pótmeghallgatást tartanak.

(Várhelyi csütörtöki bukása miatt idéig nem tudott felállni az új Európai Bizottság.)

„Egyetlen miniszterelnök, ország vagy kormány képviselőjének kijelentése nem befolyásolhat” – írta a kérdésekre adott válaszai között Várhelyi.

Arra a kérdésre, mit tenne, ha valamelyik EU-tagállam menedékjogot adna egy csatlakozásra váró ország elítélt volt miniszterelnökének – a képviselők nyilván Nikola Gruevszki volt macedón kormányfőre utaltak – Várhelyi azt válaszolta, hogy a menedékkérelmeket mindig az egyes a tagállamok bírálják el, az EU- és a nemzetközi jogot betartva.

Dr. Molnár Csaba, az ellenzék brüsszeli delegációvezetője azt írta még Várhelyi csütörtöki bukása után:

„Ha Várhelyi átmegy a pótvizsgán, annak csak egy oka lehet: mindenki megelégelte a csúszást, végre fel kell állítani az új Európai Bizottságot, már így is jelentősen túl vagyunk a hivatalos határidőn.

Márpedig a szabály szerint minden tagállamból kötelező biztosnak lennie, vagyis magyar biztos nélkül nem állhat fel az új testület.”

Valódi Hírek