Rendkívüli hír: Magyarország 19,5 milliárd forintért épít gázerőművet az afrikai Ghánában

Na ugye, hogy van itt pénz!

Magyarország 70 millió dolláros (19,5 milliárd forintos) beruházással száll be egy ghánai gázerőmű felépítésébe – írta meg elsőként a G7 gazdasági portál.

Ezt a ghánai magyar nagykövet, Szabó András jelentette be kedden.

Az összesen 1 milliárd dollárosra tervezett, Bridge Power nevű, olajjal és gázzal vegyesen működő hőerőmű Temában, egy 200 ezer lakosú óceánparti városban épül fel.

Tema városa az afrikai Ghánában

A magyar nagykövetség közölte: a beruházást a GE magyarországi leányvállalatának turbináival szerelik fel. A követség szerint ezen kívül Magyarország több millió dollár értékben szállít majd eszközöket a projekt második szakaszához.

A ghánai nagykövetség hivatalos Facebook-oldalán ezzel a képpel jelentették be a projektet (középen Szabó András nagykövet):

Az állami Eximbank is benne van a projekt finanszírozásában, erről Robert Ahomka-Lindsay ghánai kereskedelmi és ipari miniszter-helyettes is beszélt.

A G7 felhívja a figyelmet: a magyar kormány sehogyan nem kommunikálta a beruházást, és az sem világos, hogy a beruházásban mennyi az állami pénz, így megkeresték a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, illetve az Eximbankot is.

Frissítés: Reagált a Külgazdasági és Külügyminisztérium. Azt írják:

„A magyar állam támogatást nem nyújtott sem az exportőr sem a vevő részére. Az Eximbank természetesen minden olyan exportügyletben, amely megfelel a nemzetközi és hazai szabályozásnak szívesen megvizsgálja a hitelnyújtási lehetőséget. Az exporthitelezés segíti a magyar gazdaság növekedését, munkahelyek megtartását és létrehozását.”

(via G7.hu)

Valódi Hírek