Több ezren tüntettek a Parlament előtt Orbán legújabb megszorítócsomagja ellen (videóval)

Gyertek ki! Gyertek ki! – skandálták a képviselőknek.

„Azokért is tüntetünk ma, akiknek ma dolgozniuk kell, autót és gyógyszert gyártanak, védenek minket, és ha nem piszkál bele a hatalom, még a szemetet is elviszik. A dolgozókért állunk ki ma, értük lármázzuk fel a várost!”

Ezt mondta Székely Tamás, a Vegyész Szakszervezet vezetője, miután több ezren átvonultak a Magyar Nemzeti Bank épülete elől a Kossuth térre. Majd megállapította:

„Ma kevesebb a jó gázszerelő, mint a sikeres oligarcha”

A Népszava tudósítása szerint sípokkal, dobokkal, lármásan tüntettek több szakszervezeti szövetség felhívására, a béren kívüli juttatások (cafeteria) megadóztatása, lényegében csökkentése ellen.

Az Alkotmány utcában azt skandálták, hogy

„Nem hagyjuk!”

A kormány döntésével lényegében megszűnnek a béren kívüli juttatások, mivel adókedvezmény nélkül a munkáltatók sem fognak cafeteriát biztosítani. A jövőben csak a bölcsődei, az óvodai és a családi napközis cafeteria marad meg adómentesnek,

a többi juttatásra 15 százalékos adót vetnek ki.

Kedvezményes kulcsa marad még a Széchenyi Pihenő Kártyának (SZÉP -kártya), de például az önkéntes magánnyugdíj-pénztárakat – és azok tagjait – nehéz helyzetbe hozhatja Orbánék döntése.

A munkavállalói és a munkáltatói érdekképviseletek egyaránt hiába tiltakoztak a döntés ellen, a kormánypárti többség megszavazta a jogszabály módosítást.

Ez itt a Mérce élő közvetítése felvételről, a demonstrációról:

.

A mai tüntetést a Paksi Atomerőmű Zrt. váltóműszakos dolgozóit tömörítő Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete (MÉSZ) kezdeményezte, az akció mögé beállt a Liga Szakszervezetek, a Magyar Szakszervezetek Szövetsége és több kisebb érdekvédelmi csoport is.

(Népszava)

Valódi Hírek