Ezt a 15 percet mindenkinek meg kellene néznie, aki valaha szeretné a Fideszt legyőzve látni (+videó)

Kivételes helyzet: a szó valódi értelmében vett politológus volt az ATV vendége hétfőn este.

Filippov Gábor két hete egy kiváló elemzéssel vétette észre magát, amelyben a Fidesz által 2010 után kiépített hibrid rezsim természetrajzát mutatta be szokatlan alapossággal és nemzetközi kitekintéssel.

Ennek apropóján hívták be hétfőn az Egyenes Beszédbe.

A média elévülhetetlen bűne, hogy a magyar társadalmat politológus címszó alatt jellemzően nárcisztikus médiaprimadonnák, önelégült megmondóemberek bazári észosztásaihoz szoktatta.

Ezért volt üdítő most egy valódi politológus (per def.: politikatudós) higgadt elemzését hallgatni valami olyanról, amiről nem sok szó esik ezekben a televíziókban, ahol jobbára Bangóné Borbély Ildikók, Hollik Istvánok és talán még náluk is gyérebb celebpolitológusok adják egymásnak a kilincset.

Filippov Gábor fő állítása, hogy a XX. század nyílt, véres diktatúrái után manapság furfangosabb, úgynevezett hibrid rezsimek alakultak ki a világ kevésbé szerencsés részein, így több tucat ázsiai, afrikai, és dél-amerikai országban, valamint 2010 óta nálunk is.

Ezekben az országokban nincs közvetlen katonai elnyomás, nincsenek tömeggyilkosságok, és látszólag a többpártrendszer díszletei is fel vannak építve, mégis fényévnyi távolságra vannak egy valódi demokráciától.

Filippov szerint fontos, hogy a XX. századi reflexként rajtunk maradt diktatúrázás helyett első körben felismerjük a hibrid rezsimek működési mechanizmusát, ezután lesz egyáltalán esélyünk megtalálni az ellenszerüket. Ha eddig sem jutunk el, örök versenyhátrányban maradunk.

Filippov Gábor elemzése az ellenzéki politikusok számára is megfontolandó gondolatokat tartalmaz, nekik is melegen ajánljuk.


.
Add tovább cikkünket, hogy másokhoz is eljusson!

Valódi Hírek