Orbánék pszichológiai fegyvere, ha belenyugszunk a változatlanságba

„A rendszer pontosan ezt akarja. Pontosan azt a beletörődő arckifejezést szeretné látni az elégedetlen állampolgárokon, amivel az elmúlt hetekben a közéletet figyelték.

Ez a pszichológiai trükk lehet a Fidesz választási csodafegyvere.

Hogy az ellenzéki szavazók csalódottsága afelett, hogy a kormányváltás nem lehetséges, teljesen elveszi a kedvüket attól is, hogy egyáltalán bármilyen eredményt elérjenek.

Vagyis egyszerűen inkább be sem szállnak a vitákba, nem is nyilvánítanak véleményt, és főleg inkább nem is mennek el szavazni. A Fidesz pedig minden más előnye mellett ezzel is biztosítja, hogy valós támogatottságánál sokkal nagyobb felhatalmazást szerezzen. (…)

Sokba kerültek a kopaszok, sokba került a média megszállása és sokba került az állami intézmények elfoglalása is. Ha ezeket az eszközöket használni kell, akkor a rendszer erkölcsi tőkéje csökken – de ehhez az kell, hogy legyen egyáltalán valaki, akivel szemben még használni kell ezeket.

Hiszen ha senki nem akar népszavazni, akkor nem kell kopaszokat odaküldeni. Ha senki sem ír arról, mi történik a közpénzzel, akkor nem kell újságokat elfoglalni, és ha senki sem politizál ellenzékben, akkor nem kell rájuk küldeni az ÁSZ-t. Akkor tényleg nyugalom van.

De a rendszer lelkét nem a nyugalom mutatja meg, hanem hogy mit csinál azokkal, akik nem értenek egyet. És most már ott tartunk, hogy provokációnak tekintik azt is, ha emberek egyáltalán vitatkoznak közügyekről.

Mivel a rendszer sokkal erősebb, mint az ellenzéke, végül várhatóan így is, úgy is eléri, amit akar. De nem mindegy, hogy ingyen, a csendes beletörődést kihasználva éri-e el, vagy kénytelen megmutatni az igazi arcát.”

Plankó Gergő, 444.hu

(A teljes írást itt találod)

Valódi Hírek