Idős embereket aláztak, Moszkvában és Minszkben is odavágtak az ellenzéknek

A demonstrációkat előre betiltották,  Oroszországban Szentpétervártól Vlagyivosztokig mégis több több tízezer ember vonult ki az utcákra tiltakozni Vlagyimir Putyin elnök rezsimje és a burjánzó korrupció ellen.

A tüntetéssorozatot – írja a 444 – az az Alekszej Navalnij szervezte, aki az orosz ellenzék vezető alakjának számít, és akinek az alapítványa nemrég hozott nyilvánosságra egy leleplező jelentést arról, hogy Dmitrij Medvegyev miniszterelnök nem egészen legálisan szerzett milliárdokból építettet magának fényűző palotákat szerte az országban.

Medvegyev a maga részéről nem cáfolta ezeket az információkat, Navalnijt viszont egy támadásban zöld festékkel öntöttek le. Emiatt a vasárnapi tüntetéseken többen is zöldre festett arccal jelentek meg, a feltűnő mégis az volt – jegyzi meg a Daily Beast – hogy milyen sok fiatal ment el tüntetni – nagyrészt olyan fiatal, aki már a Putyin-érában született.

Oroszországban utoljára 2012-ben, Putyin újra elnökké választásakor tartottak hasonló nagyságú tüntetéseket. Ahhoz képest, hogy akkor vér is folyt, a biztonsági erők most megelégedtek azzal, hogy őrizetbe vegyenek tüntetőket. Bevitték Navalnijt is, mégpedig a demonstráció első perceiben.

Fehéroroszországban még szombaton vonultak az utcára az emberek egy törvény miatt, amely különadóval sújtana le azokra, akik nem teljes munkaidőben dolgoznak.Minszkben hétszázan tüntettek, de tartottak demonstrációkat más nagyvárosokban is. A karhatalom itt nem volt olyan szelíd, mint Moszkvában.

Több száz embert tartóztattak le és vertek meg, idős ebereket vittek el rohamkocsiban. A tüntetők között volt, aki erre is csak a vállat vonta: „Ha már amúgy is börtön az egész ország, akkor már mindegy, hogy le is tartóztatnak-e” – szegte fel a fejét egy tüntető az 1994 óta hatalmon lévő diktátor, Alekszandr Lukasenko országában.

Szóval ki tudja, miért pendítette meg Kósa Lajos fideszes frakcióvezető vasárnap, hogy Magyarországnak ki kellene lépnie az Emberi Jogok Európai Egyezményéből.

Valódi Hírek