Forradalmi áttörés a gyümölcstermesztésben.
Módosították a banán génállományát, így egy napon át nem barnul meg. Hamarosan kapható lesz a boltokban.
A brit tudósok egy olyan banánfajtát fejlesztettek ki, amely hámozás után akár
24 órán keresztül is friss és sárga marad, anélkül hogy megbarnulna vagy elveszítené állagát.
Ez az áttörés nemcsak a gyümölcskedvelők életét könnyíti meg, hanem hatalmas változást hozhat az élelmiszeriparban is.
Hogyan sikerült megállítani a banán barnulását?
A Norwich központú Tropic biotechnológiai vállalat tudósai olyan géneket azonosítottak és hatástalanítottak, amelyek a polifenol-oxidáz enzim termeléséért felelősek. Ez az enzim az, amely a gyümölcsök barnulását okozza. A génmódosított banán íze, illata és állaga teljesen megegyezik a hagyományos változattal, de eltarthatósága jelentősen megnövekedett.
A barnulásmentes banán hatalmas lehetőségeket teremt az élelmiszeriparban. Az előre csomagolt gyümölcskeverékek egyik legnagyobb problémája eddig az volt, hogy a banán gyorsan elveszítette frissességét. Ezzel az új fajtával azonban a szeletelt banán tovább maradhat esztétikus és fogyasztható, így kevesebb ételpazarlás keletkezik.
Mikor kerülhet a boltokba?
A Tropic már engedélyt kapott a barnulásmentes banán értékesítésére több országban is, köztük a Fülöp-szigeteken, Kolumbiában, Hondurasban, az Egyesült Államokban és Kanadában. A tervek szerint az új fajtát
még ebben a hónapban piacra dobják.
További fejlesztések a láthatáron
A kutatók egy másik projekten is dolgoznak: a banán érési folyamatát akarák lelassítani, vagyis azt akarják elérni, hogy a gyümölcs hosszabb ideig zöld maradjon.
Ez nemcsak a pazarlás csökkentésében játszhat kulcsszerepet, hanem a szállítási költségeket is jelentősen mérsékelheti. A cél az, hogy a banán tovább elálljon anélkül, hogy mesterségesen kellene érlelni.
(dailymail.co.uk nyomán, címlapképünk: pexels.com)
Ez is érdekelhet:
Történelmi fordulat: Óriási felfedezésre bukkantak a tudósok a Marson (+videó)