Orbán meglepő indokkal, az utolsó másodpercben hagyta faképnél az Országgyűlést és az EU-t

Orbán Viktor grúziai látogatása fontosabb, mint az EU?

Orbán Viktor az utolsó pillanatban mondta le részvételét az EU-s parlamentek budapesti találkozóján. Pedig ott a magyar elnökség eredményeiről és terveiről tartott volna beszédet. Ő mégis inkább Grúziába utazott.

Ahogyan arról korábban már beszámoltunk, Orbán Viktor miniszterelnök hivatalos látogatást tesz Georgiában (Grúzia) október 28-29-én. A jelek szerint nagyon sietve szervezték meg ezt az utat.

Annak ellenére utazik a miniszterelnök Grúziába, hogy az EU-ügyekkel foglalkozó parlamenti bizottságainak találkozóján a EP-ben vártak volna rá. Helyette végül Bóka János EU-ügyi miniszter képviselte Magyarországot.

Kövér László házelnök a nyitóbeszédében jelezte, hogy a miniszterelnök Grúziában folytat fontos tárgyalásokat, és ezért nem tud jelen lenni az ülésen.

Orbán grúziai látogatása – Mi ilyen sürgős ott?

A döntés sokak szerint váratlan volt, hiszen Orbán hivatalos programja szerint hétfő délelőtt az uniós parlamenti bizottságok ülésén vett volna részt.

A grúziai látogatásra Irakli Kobakhidze grúz miniszterelnök meghívására került sor. Orbán a magyar kormányt több minisztere társaságában képviseli, köztük Nagy Márton nemzetgazdasági miniszterrel és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel.

Nagyon különös az utazás időzítése

Orbán grúziai látogatása nagyon érdekes időpontra lett megszervezve. Az Európai Unió ugyanis hivatalosan még nem ismerte el a grúz választási eredményeket. Bár az EBESZ választási megfigyelői jól szervezettnek minősítették a szavazást, de több problémára is felhívták a figyelmet.

A Grúziát vezető párt, a Grúz Álom a hivatalos eredmények szerint 54 százalékkal nyerte a választást, de az ellenzék is győztesnek hirdette magát. Grúzia elnöke, Szalome Zorubasvili, szintén elutasította az eredményt, és tüntetésre szólította fel az embereket.

(hvg.hu nyomán)

Valódi Hírek