Mi történt? Sulyok Tamás élő adásban reagált Orbán Balázs hazaáruló mondataira (+videó)

Szembesítették az államfőt Orbán kijelentéseivel.

Sulyok Tamás köztársasági elnök a Hír Tv szerda esti műsorában adta elő gondolatait az 1956-os forradalomról. Orbán Viktor államfője váratlan módon még Orbán Balázs közelmúltban tett hazaáruló kijelentéseire is reagált.

„A köztársasági elnöknek nem feladata,

hogy pártpolitikai szereplők nyilatkozatait kommentálja, mert kívül áll a pártpolitikai versenyen”

– mondta a köztársasági elnök a propagandatévében Orbán Balázs 1956-tal kapcsolatos nézeteiről. Sulyok Tamás megígérte az is, hogy ezután sem fog véleményt nyilvánítani a miniszterelnöki politikai igazgató hazaáruló mondatairól, ám – mondta – ő olvasta, hogy Orbán Balázs már „megkövette a nyilvánosságot” a történtek után.

Mi mondott Orbán Balázs?

Felidézzük, nagy port kavart a közelmúltban, hogy Orbán „stratégája” egy rádióműsorban kijelentette: egy esetleg orosz agresszió során a regnáló „szuverén” magyar kormány azonnal megadná magát Oroszországnak. Azt is mondta Orbán Balázs, hogy ők nem csinálnák azt, amit Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, hanem – mondta – ők a gyáva, feltétel nélküli megadást szorgalmaznák inkább és behódolnának Vlagyimir Putyinnak.

„’56-ból kiindulva mi valószínűleg nem csináltuk volna azt, amit Zelenszkij elnök csinált 2,5 évvel ezelőtt, mert felelőtlenség, (…) ha minket megkérdeztek volna, akkor mi nem tanácsoltuk volna, azért, mert 56-ban az lett, ami lett”

magyarázta el Orbán Balázs a műsorban. Vagyis mindez azt jelenti, hogy ha 2022-ben Oroszország nem Ukrajnát, hanem Magyarországot támadta volna meg, akkor a „nemzeti” kormány nem védekezett volna. Tehát az ország vezetése megadta volna magát az orosz hadseregnek, Putyin markába lökve az országot – ennyit Orbánék szuverén kormányzásáról.

Sulyok Tamás más kérdésekben is fogalmatlan

A köztársasági elnök azt mondta a műsorban, hogy „jogászként” nem tud azzal mit kezdeni, hogy sokan bírálják az úgynevezett Szuverenitásvédelmi Hivatalt (SZVH). Elmondta, ő azt látja, hogy ez „egy alkotmányosan működő szerv”, hiszen – mondta –az Alkotmánybíróság nem állapította meg, hogy alkotmányellenes lenne a hivatal felállításáról rendelkező „szuverenitásvédelmi törvény”. A Telex felhívta rá a figyelmet, hogy

éppen ő volt az Alkotmánybíróság elnöke, amikor a vitatott törvényt átütötték az Országgyűlésen.

Az elnöki kegyelmekről

Azt mondta, mióta márciusban hivatalba lépett ő senkinek sem adott kegyelmet. Úgy fogalmazott, a kegyelmezés kivételes jogkör, és semmi köze a bűnösséghez szerinte. Úgy látja, a kegyelmet gyakorló államfő nem vizsgálhatja, hogy a kérvényező ártatlan-e vagy bűnös, de előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor a bírósági ítélet végrehajtása súlyosan méltatlan helyzetet teremt. Az államfő ilyen esetekben adhat kegyelmet – magyarázta.

Emlékezetes, a kegyelmi botrányt követően az Országgyűlés módosította a szabályokat, így már nem kell ellenjegyeznie az igazságügyi miniszternek az államfői kegyelmet. Ezt Varga Judit korábbi igazságügy-miniszter tette meg a pedofilsegítő Kónya Endre esetében. Sulyok Tamás szerint a módosítás „egy új helyzetet teremtett”, amelyet alkotmányjogászként szívesen tanulmányoz – osztotta meg.

„A demokráciadeficit az Európai Unióban van”

– szúrt oda a köztársasági elnök, aki ismét jogászkodni kezdett. Elmondta, „nincs európai politikai nemzet, hanem 27 tagállam és politikai nemzet van”.

Azt mondta, a tagállamoknak van szuverenitása, amelyet fogalmilag lehetetlenség átruházni az EU-ra. Hozzátette, lehetnek közös hatáskörök is mindettől függetlenül. A jogállamiságról elmondta, azt csak „jogi fogalomként” tudja értelmezni, amelynek definíciója az, hogy az állam alá van vetve a jognak. Ő úgy látja,

a jogállamisági kritikákat politikai célokra használják, ő pedig „jogászként” ezzel sem tud mit kezdeni.

Sulyok Tamás édesapjáról

Megírtuk, hogy a köztársasági elnök édesapja, Sulyok László 1944-ben, pár nappal azután, hogy Székesfehérvár zsidó származású lakosait összegyűjtötték és elhurcolták, kérelemmel fordult a város polgármesteréhez. A Magyar Nemzeti Szocialista Párt szervezete nevében (amelynek megyei vezetője volt)

az elhurcolt zsidók vagyonából értékes ingatlant, majd berendezési tárgyakat igényelt.

„A saját tetteimért vagyok felelős, másért nem”

– mondta édesapja kínos ügyeivel kapcsolatban Sulyok Tamás. Mint ismert, Sulyok Tamás korábban hazudott az apjáról, amelyre Ungváry Krisztián és Karsai László történészek hívták fel a figyelmet. A köztársasági elnök azt mondta, „csak pártpolitikai haszonszerzés céljából” támadják, de egy államfő nem szólalhat meg ilyen kérdésekben, mert távol kell tartania magát a pártpolitikai versenytől – ismételte el.

„Egyszer volt Budán kutyavásár”

– üzente a sajtónak a „legfőbb közjogi méltóság”.

Sulyok Tamás felelősséget vállal a saját tetteiért?

A köztársasági elnök arról nem beszélt a műsorban, hogy törvényellenesen, vélhetően bűnszervezetben játszott át magyar termőföldeket külföldieknek. Az ügyre Dobrev Klára hívta fel korábban a figyelmet, aki dokumentumokkal bizonyította Sulyok Tamás egy köztörvényes bűnöző.

„Orbán köztársasági elnöke, Sulyok Tamás bűncselekményt követett el és külföldi kézre játszott magyar földeket. Itt vannak a bizonyítékaim.

A kölcsön- és jelzálogszerződést, a tulajdoni lapokat, a cégtörténeti iratokat és magát a zsebszerződést ma délelőtt átadtam Polt Péteréknek, a sajtónak, most pedig Veletek is megosztom. A teljes, 83 oldalas bizonyítéktárt a kommentek között találjátok”

– írta korábban Dobrev Klára a közösségi oldalán.

(Dobrev Klára/Facebook)

Valódi Hírek