Gréczy Zsolt: A DK az egyetlen baloldali párt Magyarországon

13 éves a DK.

Közösségi oldalán írta meg Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció (DK) országgyűlési képviselője, miért az egyetlen, nem jobboldali párt ma Magyarországon a DK.

A politikus posztját változtatás nélkül tesszük közzé:

„Joggal (?) tehetnéd fel a kérdést: miért a DK?

Miért a DK, amikor szüntelen támadás alatt áll? Miért a DK, amikor pártok egész sora – LMP, Jobbik, Együtt, Párbeszéd, Mi Hazánk, Momentum, MMM, Tisza – alakult azért, hogy akarva-akaratlanul a Fidesznek segítve, kvázi velük együttműködve – próbáljanak minket eltörölni a föld színéről?

Miért a DK, amikor már azért is utál valaki, hogy oda tartozol, holott téged személyesen nem is ismer? Miért a DK, amikor valahogy mindig kétharmada van a Fidesznek az országgyűlésben?

Segítek, hogy értsd.

Mert a DK egy közösség, egy csapat. És jó dolog közösségben lenni, csapathoz tartozni. Ha bárhova megyek az országban – folyton úton vagyok -, mindenhol megtalálom, akikkel egy csapatba tartozom. Nekem ők a hőseim. Akik egy fideszes városban élve is vállalják, hogy DK-sok. Fagyban és kánikulában is viselik a kék dzsekit, a sapkát, a pólót, pedig ez sok helyen egzisztenciális kockázat nem csak rájuk, hanem családjukra nézve is.

A DK ugyanazt mondja megalapítása óta. Nem vált köpönyeget.

Ugyanazt mondja Európáról, a hazáról, a köztársaságról, sajtó- és véleményszabadságról, emberi jogokról, önkormányzatiságról, szociális védőhálóról, megbecsült, végigdolgozott életekről, kultúráról. Bármiről. Nem rajtunk múlt, hogy 2010 óta az történt, ami történt.

Ha kellett közös jelölteket állítottunk, ha kellett, visszaléptettünk, mindig mindenkivel készen álltunk arra, hogy együttműködjünk, aki Orbánt akarta elzavarni. Mindig ellenzéki demokraták együttműködésében hittünk. De ha az életünkre törnek, megvédjük magunkat. Ahogy most is.

A DK álláspontja olyan, mint Poldi bácsi az Égigérő fű című filmben: órát lehet hozzá igazítani.

Ennyi támadás mellett csoda, hogy élünk. És mi maradtunk az egyetlen, nem jobboldali párt Magyarországon. Baloldali pártként ránk hárul a szabadelvű és a zöld politika képviselete is.

Rajtunk kívül csak jobboldali pártok maradtak.

A DK nélkül ma jószerivel egyetlen ellenzéki pozíció sincs az országban. Ott vagyunk az Európai Parlamentben, az országgyűlésben, az összes megyei önkormányzatban es a fővárosban.

Az új politikai helyzet, az új pártstruktúra, a másfél év múlva esedékes országgyűlési választás új kihívásokat támaszt a DK-val szemben. De ezeknek is meg fogunk felelni.

Alapítója vagyok a Demokratikus Koalíciónak. Első szóvivője voltam. Büszkeség, hogy így hozta a sorsom.

Meggyőződésem, sőt, tudom, hogy a DK nélkül nincs kormányváltás, rendszerváltás pedig végképp nincs. Nem csak azért, mert egyedül senki sem tud nyerni. Nem csak azért, mert máshogy nem jön ki a matek.

Hanem azért, mert baloldal nélkül nincs ország.

Ma sokan szavaznak a másik három létező, jobboldali pártra. De egy országban a baloldal zászlaját is viszik.

Ez lesz a Demokratikus Koalíció.

Boldog születésnapot, Barátaim!”

Kapcsolódó cikkünk:

Gréczy Zsolt: Magyar Péter-rajongók, ébresztő! Két hírt szeretnék megosztani veletek

(Gréczy Zsolt/Facebook)

Valódi Hírek