Ez borzalmas: Foci edzés közben halt meg egy 15 éves fiú

Hőgutában halt meg egy 15 éves fiú edzés után. Fontos időben felismerni a tüneteket!

Edzés közben elsápadt, vizet kért, majd összeesett Ovet Gomez Regalado, 15 éves amerikai focista Kansas city külvárosában. A környéken hőségriadó volt érvényben. A fiú azonban csak 15 percet edzett, mielőtt rosszul lett.

Az utóbbi hónapokban számos fiatal halt meg hőgutában

az Egyesült Államokban.

A hőmérséklet és páratartalom, amelyeket a kórboncnok jelentésében szereplő adatokban szerepeltek, azt mutatták, hogy az edzés napján túl meleg volt a szabadtéri mozgáshoz.

A halottkém jelentése szerint az eset idején a hőmérséklet 33,3 Celsius-fok volt az amerikai meteorológiai szolgálat adatai szerint. A magas páratartalom miatt azonban még megterhelőbb lehetett a szervezetnek a hőség. A sportolók különösen veszélyes helyzetben vannak, ha extrém hőségben edzenek, mert már mozgástól önmagában is megnő a testhőmérséklet.

A hőguta olyan életveszélyes állapot, amely akkor alakul ki, amikor a test már nem képes megfelelően szabályozni a hőmérsékletét, azaz a beteg agya nem tud jelzést küldeni a testnek, hogy izzadjon, így a belső testhőmérséklet nagyon gyorsan eléri a kritikus magasságot, ahonnan már nem mindig sikerül visszahozni a túlhevült embert. Regalado esetében a testhőmérséklete 40,3 fokra emelkedett, mire a
mentők megérkeztek. A mentősök jéggel még le tudták vinni a testhőmérsékletét 38, 9 fokra, de a szervezete már nem tudott regenerálódni, ezért két nappal később meghalt.

Halálában közrejátszott az is, hogy el volt hízva; 174 kilót nyomott, és sarlósejtes vérszegénységben szenvedett. Amerikában az államok körülbelül egyharmadában rendelkezésre állnak hideg vizes kádak, amelyekben a túlhevült fiatalokat bele lehet fektetni, ugyanis minél hamarabb kezeljük a túlhevülést, annál jobb eséllyel menekül meg a beteg.

(apnews.com)

Valódi Hírek