Beperlik a Facebook anyavállalatát a fiatalok közösségimédia-függősége miatt

Függőséget okoz a Facebook és az Instagram, ezért per indult a tulajdonos Meta ellen.

A Meta ellen történelmi per indult

Mark Zuckerberg cégét, a Facebookot tulajdonló Metát több amerikai állam is beperelte arra hivatkozva, hogy

mentális problémákat okoznak a tinédzsereknek

azáltal, hogy a platformjaik függőséget idéznek elő.

A Meta ügyvédjei megpróbálták a vádakat ejtetni, de Yvonne Gonzalez Rogers oklahomai bíró elutasította a Meta keresetét. A vállalatot több, mint harminc állam perelte, köztük Kalifornia, New York és Florida is.

A bírónő annyiban egyetértett a Metával, hogy léteznek olyan szövetségi törvények, amelyek bizonyos mértékben védik a céget, ugyanakkor úgy találta, hogy a perelő államok elegendő bizonyítékot szedtek össze arról, hogy a Meta félreérthető állításokat tett az eljárásaival kapcsolatban, így nem ejtette a vádakat.

A döntés predecensértékűnek fog számítani a jövőben azzal kapcsolatosan, hogy mind intézmények, mind magánszemélyek bizonyítékokat gyűjtsenek és pereljék a techcégeket, ha úgy vélik, hogy mentális sérülést okoztak nekik.

A Meta elleni perek úttörők lesznek a jövőre nézve

A személyi sérülést elszenvedő felperesek ügyvédei közös közleményükben a döntést

jelentős győzelemnek nevezték az országban a fiatalok ügyét,

akikre negatív hatást gyakoroltak a függőséget okozó és káros közösségimédia-platformok„.

A Meta szóvivője azt nyilatkozta az ügyben, hogy a vállalat összességében nem értett egyet a döntéssel, hiszen „számos eszközt fejlesztett ki a szülők és a tizenévesek védelmére”, beleértve az új „tinifiókokat” is az Instagramon, amelyek további védelmet biztosítanak a káros tartalmak ellen.

Az Egyesült Államokban nem csak a Metát perelik, de hasonló indokokkal folynak eljárások a kínai TikTok, valamint a Snapchat, de még a Google ellen is. Emellett az unióban is arra készülnek, hogy végképp megrendszabályozzák a tech-óriások működését.

(reuters.com nyomán)

Valódi Hírek