Befutott a kínos hír: Már a poroltó sem elég Pintérék csúfos leégése után

A magyar egészségügy katasztrofális színvonalát immáron nemzetközi kutatás igazolja.

31 ország közül nálunk érzék az emberek a legrosszabbnak a számukra vagy családtagjuk számára nyújtott egészségügyi szolgáltatások minőségét. Ez az Ipsos 2024-re vonatkozó, egészségüggyel kapcsolatos friss felméréséből derült ki.

A magyarok negyede szerint „nagyon gyenge” az, amit a hazai egészségügy nyújtani tud

A magyar válaszadók 25 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a szolgáltatások minősége „nagyon gyenge„, míg a második legrosszabb Lengyelországban is csak 14 százalék volt ezen a véleményen. Ezzel szemben csupán a magyarok 3 százaléka gondolja, hogy „nagyon jó” a szolgáltatás.

Ennél csak Peruban mértek alacsonyabb értéket, 2 százalékot, azonban ott többen érzik úgy, hogy jó az egészségügy minősége.

A magyarok a legpesszimistábbak abban a kérdésben is, hogy szerintük

„az elkövetkező években még rosszabb lesz az egészségügyi ellátás színvonala.”

A válaszadók 47 százaléka vélekedett így, és csak 11 százalék szerint várható javulás. A romlást jóslók aránya Franciaországban a második legrosszabb, 42 százalékkal. Nem mindegy persze, hogy milyen szintről történik a csökkenés.

Ha az ellátás színvonalát jónak értékelő magyarok válaszait is hozzászámítjuk, akkor is csak a válaszadók 12 százaléka mondható nagyjából elégedettnek a jelenlegi helyzettel. Ennél még Kolumbiában (36 százalék) és Dél-Afrikában (48 százalék) is jobb a helyzet.

Arra, hogy mennyire értenek egyet azzal, hogy

sok ember nem engedheti meg magának a jó egészségügyi ellátást,

Magyarországon válaszoltak legtöbben egyetértőleg: 86 százalék gondolja így. A helyzet nem javult, csak romlott az elmúlt évek során – 2018-ban például a válaszadók „csupán” 77%-a vélekedett így, míg 2023-ban82%-uk. Ez azért is lehet problémás, mert az Orbán-kormány csak végső esetben hajlandó bevonni magánszolgáltatókat is az államilag finanszírozott ellátásba.

Kövérségben csak bronzérmesek vagyunk Mexikó és Chile után

A magyar válaszok alapján

a 20 év felettiek több mint fele, 55%-a túlsúlyos vagy elhízott,

mégis csupán a megkérdezettek ötöde (22%) tartja az elhízást komoly problémának. A kövérség pedig komoly hajlamosító tényező további betegségekre, így nem is csoda, hogy a magyarok több mint kétharmada (68%-a) aggódik amiatt, hogy megkap-e egy bizonyos kezelést, amennyiben szüksége lesz rá – derül ki az Ipsos felméréséből. Magyarországon általánosságban is az egészségükkel kapcsolatosan aggódnak leginkább az emberek.

A felmérés alapján az is kiderült, hogy

a magyarok a ráktól félnek legjobban.

A válaszadók 38 százaléka szerint ez a legnagyobb egészségügyi probléma hazánkban. Egy másik kérdésre felelve kiderült, hogy a magyarok csaknem fele (48%) szerint hazánkban az emberek nagyobb eséllyel lesznek rákosak, mint más országok lakói.

Kapcsolódó:

Ez most komoly? Botrányos döntést hozott Pintér tárcája az egészségügyben

(Vakmajom nyomán)

Valódi Hírek