Nemes Gábor: Kísért a múlt, Lázár mindenhol feltűnik, ahol pénzelvonás van?

Vélemény Nemes Gábor DK-s politikustól.

Nemes Gábor: Vajon mi vezetett oda, hogy Lázár idején veszélybe került a HÉV-szolgáltatás?

Joggal okoz általános felháborodást a HÉV-vonalakon tervezett járatritkítás. Vajon mi vezetett ide, hogy az elővárosi szolgáltatás megszokott mértéke veszélybe került? Nem tudom, hogy a kérdésre van-e biztos válasz, de egy kicsit utazzunk vissza a múltba. Az biztosan megállapítható, hogy

az elmúlt 14 évben nem sikerült megoldani a közösségi közlekedés finanszírozását.

2015 őszén is napvilágot látott egy levél, amelyet az akkor főpolgármester Tarlós István írt Orbán Viktor részére a BKV finanszírozása kapcsán. Ezt a levelet ellenjegyezte még Bagdy Gábor akkori pénzügyi főpolgármester-helyettes, valamint a most is regnáló fideszes Kovács Péter XVI. kerületi polgármester, de Kocsis Máté is.

Járatritkítással, dupla áras diákbérlettel az ingyen utazó gyerekekre, a nyugdíjasokra és fogyatékkal élőkre kivetett (havi 1000–2000 forintos) regisztrációs díjjal, az agglomerációs jegyek, bérletek árának ötszörösére emelésével riogattak az Index által megszerzett levélben, amelyet Tarlós István a kormánynak juttatott el a BKV finanszírozása kapcsán.

Csak csendben jegyezzük meg, hogy 2015-ben Vitézy Dávid már nem volt a BKK vezérigazgatója, és a kiszivárgott levélben említett járatritkítások ellen mintha akkor nem tiltakozott volna. Vitézy 2010 és 2014 között a BKK horribilis mértékű felduzzasztásával volt elfoglalva, a BKK kárára kiszervezte az autóbusz-szolgáltatás egy részét.

A mai napig nem tudható, hogy a Vitézy által 2014-ben aláírt e-jegyrendszer szerződésében milyen felelőssége lehetett.

Volt azonban még egy szereplője ennek a történetnek, mégpedig Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázárnak éles vitája volt a közösségi közlekedés finanszírozásának kérdésében Tarlóssal. Bár a kormány akkoriban kifizette a BKV 52,3 milliárdos forintos adósságát, Lázár bejelentette a BKV éves 3–5 milliárdos támogatás-csökkentését.

Lázár azzal indokolta a döntést, hogy a BKV teljes, 52,3 milliárd forintos adósságának állami átvétele után ennyi kamatot spórol meg a cég. Persze, ez az indoklás már akkor sem állta meg a helyét, egyéb más tényezők miatt, de ebbe az elemzésbe most ne menjünk bele.

A lényeg, hogy Lázár az elvonásokban már akkor is az élen járt, miközben Orbánék már akkor is szórták a pénzt. Lázár 2015. június 8-án Szekszárdon beszélt a fideszes kormány elhibázott lépéseiről, mint például arról, hogy

helyenként szándékosan, üzleti érdekek mentén alakul a jogszabályalkotás.

Nemes Gábor szerint ezt hozta Lázár János miniszteri tevékenysége

Lázár építési és közlekedési miniszterként tulajdonképpen rövid pórázon tartja a MÁV dolgozóit és vezetését. Összevonta a MÁV-ot és a Volánbuszt és kezdi begyűrni a HÉV-et is. Értelmetlen átszervezések, 30 milliárdos irodabérleti szerződések megkötése, a Közlekedési Múzeum Debrecenbe költöztetése, hogy csak az „apróbb” döntéseit említsük.

Van tehát két ismert szereplő – Lázár János és Vitézy Dávid –, akik most újra színre léptek és kettőjük éles vitájával kell szembesülnünk a közéletben.

Jobb lenne azonban, ha kósza ötleteik és durva vitáik helyett inkább a közösségi közlekedés és az utazóközönség iránti felelős elkötelezettség érvényesülne.

Szüksége lenne ennek az országnak végre egy olyan kormányra, amely nem kivéreztetni akarja az önkormányzatokat, nem ellehetetleníteni akarja feladatuk ellátásában,

hanem kiszolgálni, egyszerűen csak szolgálni az embereket, a választókat, az utasokat.

Ők többen vannak.

Nemes Gábor

Valódi Hírek