Ausztria bejelentette: November 1-jétől korlátozzák az autók belépését a határon

Ausztria jó okkal döntött a korlátozás mellett.

Ausztria korlátozza az autóhasználatot az ország területén november 1-jétől. A hónap első napjától ugyanis érvénybe lép a helyzettől függő kötelező téliabroncs-használat. Ez azt jelenti, hogy amennyiben baleset történik, és kiderül, hogy az abban érintett autónak nem volt téli abroncsa, súlyos pénzbüntetést kaphat.

Ezért döntött Ausztria az autóhasználat-korlátozás mellett

A kötelező téliabroncs-használatot 2008-ban vezette be az akkori kormányzat, és azóta minden évben kötelezően érvényben van november 1-jétől április 15-éig. Ez idő alatt télies útviszonyok – havazás, havas eső, jegesedés – mellett kötelező a téli abroncs, annak hiányában pedig a hólánc használata esetében.

A hatóságok a sár és hó jelzés érvénybe lépését, illetve a gumi mintázatának mélységét figyelik. Személyautók esetében a barázdáknak legaláb 4 milliméteresnek kell lenniük, míg a 3,5 tonnánál nehezebb teherjárműveknek 5 milliméteres mélységű barázdákkal kell rendelkezniük.

Van néhány kiskapu Ausztria döntésében

A hatóságok a négy évszakos gumikat is elfogadják a fenti időszakban, zord körülmények között is. Ugyan a téli gumit a hólánc teljes egészében kiválthatja, ügyelni kell rá, hogy a hóláncot kizárólag a hóval teljesen beborított útszakaszokon lehet használni. Erre leginkább a hegyvidéken van szükség, ahol az utak takarítása ellenére sem olvad el a hó.

Ausztria rendőrsége körülbelül 20 ezer forintnak megfelelő bírságot szabhat ki a nem megfelelő gumiabroncs-használat miatt. Baleset esetén ez az összeg akár 2 millió forintnak megfelelő euróra is rúghat. További tény, hogy ez esetben a biztosítók sem fizetnek a káresemény megvalósulásakor.

(hitelforum.hu nyomán)

Valódi Hírek