Baj van: Egyre feszültebb a helyzet a közel-keleti háború miatt – lépett az Egyesült Államok

Izrael támadást indíthat, ezt az Egyesült Államok azonban nem támogatja.

28-an meghaltak Gázában egy iskolát ért támadás következtében

Miközben csütörtökön az izraeli hadsereg Bejrútot és Gázát is légicsapásokkal támadta és Libanonban 18-an, Gázában pedig egy iskolaépületet ért csapásban 28-an vesztették életüket, a Perzsa-öböl országai olajkészleteik védelme érdekében gyakorolnak nyomást az Egyesült Államokra, hogy rendszabályozzák meg Izraelt.

Izrael a Hazbollah egyik vezetőjét, Wafiq Safat akarta kivégezni Bejrútban, ez azonban nem járt sikerrel. A hadsereg ezúttal semmilyen figyelmeztetést sem adott a bejrúti légicsapás előtt. Hasonlóan járhatnak el, amennyiben Irán atom-, illetve olajlétesítményeire kívánnak csapást mérni.

Naftali Benet, volt izraeli miniszterlnök az X-en jelezte, hogy szerinte itt az ideje megsemmisíteni Irán nukleáris létesítményeit. Ugyanezt mondta Ehud Barak volt izraeli miniszterelnök is. Ez közel egyenértékű azzal, mintha Benjámin Netanjáhu mondta volna.

Reagált az Egyesült Államok

Az Egyesült Államokban ezt nem nézik jó szemmel: október 4-én az amerikai külügyminisztérium egy magas rangú tisztségviselője úgy nyilatkozott a CNN-nek, hogy „Izrael nem garantálta a Biden-kormánynak”, hogy nem fogja a (az iráni) nukleáris létesítményeket támadni.

A Perzsa-öböl államai eközben azért lobbiznak, hogy az Egyesül Államok akadályozza meg, hogy Izrael Irán olajlétesítményeit támadja, ez ugyanis ahhoz vezetne, hogy sajátjaik sem maradhatnának biztonságban.

Hogy ezt elkerüljék, az Öböl-menti államok, köztük Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek és Katar jelenleg megtagadják, hogy Izrael átrepüljön a légterük felett bármilyen Irán elleni támadás keretében, és ezt közölték Washingtonnal is.

Irán viszont arra figyelmeztette Szaúd-Arábiát, hogy nem tudja garantálni olajlétesítményeinek biztonságát, ha Izrael bármilyen segítséget kap a Perzsa-öböl olajnagyhatalmaitól.

Ali Shihabi, szaúdi elemző úgy fogalmazott:

„ha az Öböl-államok megnyitják a léterüket Izrael előtt, az háborús cselekmények lenne elkönyvelve.”

A Fehér Ház egyelőre nem nyilatkozott arról, hogy a Perzsa-öböl országai próbáltak-e befolyást gyakorolni Washingtonon keresztül Izrael válaszcsapásai mértékének enyhítésére, de ez több mint valószínű.

(reuters.com / edition.cnn.com)

Valódi Hírek