Ez egész Európának rosszat jelent: Veszélyes változások jöhetnek az orosz-ukrán háborúban

Kulcsfontosságú városhoz ért az orosz hadsereg: elfoglalhatják a Donbaszt.

Toretsk külvárosába érkezett az orosz hadsereg, miután a múlt héten elesett Vuhledar.

„A helyzet instabil, harcok zajlanak a szó szoros értelmében a város minden bejáratánál”

– mondta Anasztaszija Bobovnyikova, az orosz „Luhanszk” hadműveleti taktikai csoport szóvivője az ukrán nemzeti műsorszolgáltatónak.

Az orosz hadsereg egyelőre nem kommentálta az eseményket, viszont azt már korábban közölték, hogy a térségben sikeresen támadtak védekezéső célpontokat. Az orosz hadibloggerek, akik a Rybar nevű Telegram-csatornán osztják meg aktuális helyzetértékeléseiket, arról számoltak be, hogy az oroszok a belváros irányába nyomulnak – írta a Reuters kedden.

Az, hogy mindez sikerülhetett az orosz haseregnek, arra mutat rá, hogy

lényeges ember- és eszközfölényben vannak az ukránokhoz képest.

Jelenleg az oroszok Ukrajna területének közel egyötödét tartják ellenőrzésük alatt és már augusztus óta próbáltak Toretsk irányába előretörni. Faluról falura haladtak a gyalogsággal: ezt a műveletet irányított bombákkal segítették.

Ukrajna számára Toretsk már tíz éve fontos frontváros, mivel közel van a megtámadott ország azon területéhez, amelyet 2014-ben az oroszok által támogatott szakadárok foglaltak el.

A város azóta kvázi a Kijevet védő egyik erődítmény szerepét tölti be. Mivel Ukrajna egyre több területet veszít, Volodimir Zelenszkij elnök arra utasította a hadsereg vezetőit, hogy tegyenek meg „mindent, amit csak lehet”, hogy minimalizálja Moszkva előrenyomulását a fronton.

Amennyiben az oroszoknak sikerülne elfoglalni a várost, egy lépéssel közelebb kerülnének a Donbasz irányításához.

(reuters.com)

Valódi Hírek