Friss hírek érkeztek az infarktuson átesett Ónodi Henriettáról

Úgy tűnik, javul a világklasszis Ónodi Henrietta állapota a szívinfarktusa után, de még sok idő kell felépüléséig.

Ónodi Henrietta az 1992-es olimpián lett aranyérmes, régóta az Egyesült Államokban él. Három gyermekét egyedül neveli és jelenleg 50 éves. Az egykori tornász márciusban kapott szívinfarktust Floridában egy üzletben, újra is kellett éleszteni. Ezután két hónapig kómában volt.

Kiderült, hogy súlyos agysérülést is szenvedett. Sokan állnak mellette és támogatják, de legfőképpen nővére, Ónodi-Klausler Barbara tesz meg mindent, hogy a lehető legjobb körülményeket biztosítsa húgának a gyógyuláshoz.

Lassan, de elindult a gyógyulás útján Ónodi Henrietta a szívinfarktusa után

„Ha lassan is, és nagyon lassan, de vannak előrelépések Heninél”

mondta a Blikknek a legenda nővére.

Barbara létrehozott egy adományszámlát is a gofundme.com oldalon. Az Amerikai Egyesült Államokban nagyon drága a terápia. Rengetegen küldtek már pénzt, de 182 millió forintra van szükség a teljes körű rehabilitációhoz.

„Heni visszatért az otthonába. Ez kihívásokkal teli folyamat, fokozatosan alkalmazkodik új hétköznapi rutinokhoz, a fizioterápia, az ápolója, a családja és sok barátja segíti”

– mondta a nővére.

„Hosszú az útja a felépülésig, de ereje és kitartása jól látszik. Már most is ígéretes javulást mutat, bár még mindig nem vagyunk biztosak potenciális felépülésének mérté­kében. Az egyik nagy áttörés az, hogy most már be tudja hajlítani a bal térdét, ami egészen a közelmúltig mozgásában teljesen korlátozva volt.

Segítség nélkül ül az ágya szélén, hosszabb ideig képes magát megtartani. Fejlődése nem áll meg itt, önállóbban használja a jobb kezét, sőt bizonyos ételeket egyedül is eszik.

Emellett több időt tölt speciális tolószéké­ben, élvezi a kinti sétákat az ápolókkal, napról napra erőre kap. Heni törzsizmai erősek, és például remekül tud számolni angolul és magyarul is a fizioterápiás foglalkozásokon”

– részletezte a váratlan infarktus óta történt eseményeket a tornász nővére.

Óriási segítség volt számukra az eddig beérkezett összeg

A sportoló nővére elmondta, hogy az adományok döntő szerepet játszanak a fejlesztésekben. Ezek segítségével rámpákat szerelhettek fel, hogy akadálymentesítsék Henrietta otthonát. A gyógytornász javaslatára infravörös/vörös fénypanellel segítik az izmok regenerálódását.

A fürdőszoba átalakítását önkéntesek segítségével tervezik megvalósítani, hogy az jobban megfeleljen az egykori sportoló mozgási lehetőségeinek. Barbara minden eddig beérkezett adomány megköszönt.

Ónodi Henrietta megsegítésére összefogott a hazai közvélemény, szülővárosától, Békéscsabától és a magyar sportvezetéstől is kapott támogatást, de még hosszú út áll előttük a felépülésig.

Valódi Hírek