Huszonnyolc éves korában meghalt Sammy Basso, a valaha élt legidősebb progériás beteg

Sammy Basso volt a legidősebb beteg, aki a gyors öregedést okozó betegségben szenvedett.

Szombaton este, 28 éves korában elhunyt Sammy Basso olasz biológus, aki a gyors öregedést okozó, progéria nevű betegségben szenvedett. Érdekesség, hogy ő a valaha élt legidősebb beteg, aki ebben a kórban szenvedett.

A férfi tragikus körülmények között hunyt el. Családjával késő este egy trevisói étteremben tartózkodott, amikor hirtelen rosszul lett. Életét már nem tudták megmenteni.

Basso rövid élete arról szólt, hogy – az igen ritka, ám korántsem egyedi betegségét – megismertesse a nyilvánossággal. A végzettségét biológia szakon végezte, és diplomamunkáját is a betegség előrehaladását lassító terápiákról írta.

Sammy Basso kék kockás ingben, kopaszon, zöld szemmel balra néz.

Sammy Basso, a progéria legidősebb, 28 éves áldozata

A progériát – más néven Hutchinson–Gilbert-szindrómát – egyetlen génmutáció okozza. A betegségben szenvedők átlagosan várható életkora alig 13 év, ugyanis a szervezet gyors elöregedése miatt az érintettek erei teljesen elmeszesednek még a korai tinédzserkorukban. Érdekesség, hogy a betegség következtében ugyan a szervezet gyorsan elöregszik, az elme továbbra is a tényleges életkorra jellemző állapotban marad.

Ez azt jelenti, hogy sokszor egy 80 éves testébe zárt 10 éves gyermek szenvedi el a betegség következményeit.

(ansa.it/hvg.hu)

Valódi Hírek