Hadházy és Karácsony támadásával Magyar Péter fideszesítette az ellenzéket is

Vásárhelyi Mária szociológus alapos írásban mutatta be, mit okozott Magyar Péter az elmúlt hónapokban az ellenzéki oldalon.

A Magyar-jelenség és a kognitív disszonancia

„A kognitív disszonancia redukciója közismert, gyakran emlegetett szociálpszichológiai jelenség. Azt írja le, amikor egyes konkrét döntéseink, tetteink ellentétbe kerülnek meggyőződésünkkel, világnézetünkkel, és ez az ellentmondás különös, belső feszültséget kelt bennünk.

Némileg leegyszerűsítve azt is mondhatjuk, hogy gondolataink és érzelmeink kerülnek ellentmondásba egymással, és ilyenkor – gyakran nem is tudatosan – mindent megteszünk annak érdekében, hogy ezt a belső feszültséget csökkentsük, visszanyerjük a gondolatok és az érzések egyensúlyát”

– írta az Élet és Irodalomban megjelent A Magyar-jelenség és a kognitív disszonancia című írásában Vásárhelyi Mária.

A neves szociológus a kognitív disszonancia jelenségén keresztül szemléltetve írt Magyar Péterről és az általa képviselt politikáról. Írásának elején idézte a Tisza Párt elnökének Partizánban tett kijelentéseit is, miszerint:

„Soha nem leszek a másik oldalon, ez a családom, ez a kötődésem, ez a szocializációm.”

Publicisztikájában arra hívta fel a figyelmet, hogy szerinte ez a belső mechanizmus „kapcsol be”, amikor önmagukat liberálisnak és demokratának valló, az igazság kimondása iránt elkötelezett polgártársaink „a Fideszből az év elején sértetten távozott, jobboldali-konzervatív, a liberális és demokratikus értékrend alapjait megkérdőjelező, önmagával is rendre ellentmondásba keveredő Magyar Péter támogatói táborába állnak”.

A szociológus szerint végső elkeseredésükben benne vélik felfedezni azt, akire tizennégy éve reménytelenül várnak, aki képes leváltani az önkényuralmi, korrupt Orbán-rendszert, és alkalmas a demokratikus jogállam visszaépítésére. Vásárhelyi Mária ezzel kapcsolatban rámutatott: ezen polgártársaink a nyilvánvaló tényeket gyakran lesöprik az asztalról, nem hajlandók tudomásul venni vagy bagatellizálják ezeket. Példaként említette az ellenzéki szavazók által írott hozzászólásokat a közösségi médiában, de kitért Hadházy Ákos esetére is, akit azért kezdtek el hibáztatni, mert nyilvánosságra hozta a Magyar Péter által vezette Diákhitel Központ korrupt szerződéseit.

„Akkor az embernek az az érzése támad, hogy a Fidesz elérte célját, ez már valóban a Fidesz-Magyarország. Hiszen tisztességes demokrata körökben mindeddig arról volt szó, hogy a korrupciónak nincs alsó határa, a közvagyon akármilyen alacsony összegű megkárosítása bűn”

– írta Vásárhelyi Mária.

Magyar alapvető erkölcsi normákat rúgott fel

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) tudományos főmunkatársa Magyar Péter viselkedését antiliberálisnak, antidemokratikusnak, önreflexiót nélkülözőnek tartja, ezért – mint írta – csak esetlegesen sorol fel néhány példát ezekre, amelyek ugyanakkor számára mégis a legsúlyosabbak és leginkább kiábrándítók voltak.

Kitért rá, hogy a mai napig sem kaptunk elfogadható magyarázatot arra, hogy Magyar milyen körülmények között rögzítette a beszélgetést a feleségével. Amíg nem ad magyarázatot a Tisza párt elnöke – a jól érzékelhetően előre megrendezett beszélgetés rögzítésére (!) –, addig nem bízhatunk meg benne, akkor sem, ha nekünk, ellenzékieknek látszólag kapóra jött a beszélgetés nyilvánosságra hozása – jelezte.

„Egy családi magánbeszélgetés nyilvánosságra hozása ugyanis

a magánéletre vonatkozó legalapvetőbb erkölcsi normák felrúgása,

kiváltképp, mivel kevés kétségünk lehet afelől, hogy a beszélgetést zsarolási céllal vették fel. Hogy miért került erre sor, ki, kit (a legvalószínűbb, hogy pártjukat, a Fideszt), mikor és hogyan kívánt ezzel zsarolni, arról semmit nem tudunk.

Azt azonban demokrataként úgy tartjuk, hogy elfogadhatatlan egy házastársi beszélgetés rögzítése,

majd ennek a volt házastárs beleegyezése nélküli nyilvánosságra hozása, kiváltképp, ha a történet első számú áldozata a házaspár három közös, kiskorú gyermeke”

– hívta fel a figyelmet.

Magyar számára „a demokrácia és a jogállam nem fontos kérdések”

Emlékeztetett: Magyar a Partizánban folytatott első beszélgetése során egyértelműen rögzítette, hogy a „demokrácia és a jogállam nem fontos kérdések” szerinte. A szociológus közölte, ezen állítását azóta sem korrigálta a Tisza-vezér.

„Az elmúlt nyolc hónap során egyetlen alkalommal sem állt ki

  • a demokrácia,
  • az alkotmányos jogállam,
  • a tisztességes választási rendszer alapértékei,
  • a fékek és ellensúlyok rendszerének visszaállítása mellett,
  • ahogyan a különböző – sze*uális, nemzeti, vallási – kisebbségek jogai mellett sem.
  • A magyar jogállamiság hiányos működését feltáró Sargentini-jelentést bullshitnek titulálta,
  • az uniós forrásmegvonást elfogadhatatlannak tartotta”

– sorolta Vásárhelyi Mária.

Magyar Péter és az orosz–ukrán háború

Mint írta: egy demokrata számára szégyenteljes és botrányos az a vélemény és viselkedés, amit Magyar és pártja az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban formál és tanúsít. Jelezte,

az Oroszország által indított háborúnak nem titkolt célja Ukrajna megsemmisítése vagy területi megcsonkolása.

Hozzátette: a halálos áldozatok száma egymillió főre tehető, a negyvenmilliós országból már legalább tízmillióan elmenekültek, az ország infrastruktúrája és lakóépületei romokban hevernek, emberek tízezrei vesztették el hajlékukat és egy élet munkájával megszerzett javaikat.

„Nem lehet kérdéses, hogy egy demokrata kinek az oldalára áll ebben az imperialista, területszerző, pusztító háborúban,

ahogyan az sem, hogy elemi kötelessége, hogy minden tőle telhető támogatást megadjon ahhoz, hogy Ukrajna védekezni tudjon a megszállókkal szemben”

– fogalmazott, megjegyezve: Magyar és pártja az EU-ban már többször is tartózkodott attól, hogy megszavazza az Ukrajnának nyújtandó segítséget, ezért lényegében a megszálló hatalom pártjára állt.

Ha semmi mást, azt bizonyosan megtanulhattuk az elmúlt tizennégy évben, hogy egy, a miénkhez hasonló, kezdetleges demokrácia számára életveszélyes, ha egyetlen párt jut kétharmados, vagyis kizárólagos hatalomhoz. A demokratikus hatalom elképzelhetetlen külső és belső kontrollok működése nélkül. Márpedig Magyar Péter nem is tagadja, sőt fennhangon hirdeti, hogy a Fideszhez hasonlóan, pártjával

egyedül szeretne teljhatalomhoz jutni, ezt a törekvését támogatni egyenértékű egy új autokrata rendszer támogatásával

– emelte ki a szociológus.

Magyar hazudik, mint a vízfolyás

„A Tisza Párt elnöke több nyilatkozatában hitet tett amellett, hogy létezik globális Soros-hálózat, amely világuralomra tör, és azt is leszögezte, hogy a Soros Egyetemnek (CEU-nak) azért kellett elköltöznie Magyarországról, mert nem tartotta be a hatályos törvényeket. MP szerint, ha a CEU betartja a magyar jogszabályokat, akkor még ma is Budapesten működhetne”

– írta, hozzátéve: ez az állítás nem egyszerűen az aljas Fidesz-propaganda sulykolása, hanem egész egyszerűen

„szemenszedett hazugság”.

„Nehéz a jogállamiság iránti elkötelezettség keretein belül értelmezni Magyar Péter azon kijelentéseit is, amelyek szerint a lopott vagyonból gazdagodókat nem elszámoltatással, az ebül szerzett jószág visszaszerzésével fogják büntetni, hanem magas adókkal.

Az adóztatás ugyanis egyet jelentene a lopás legitimálásával.

Akinek fontosak a demokratikus értékek, az nem érthet egyet azzal, hogy Magyar Péter a kezdetektől megpróbálja az ellenzéki pártokat, elsősorban a DK-t lehúzni a Fidesz szintjére, azt bizonygatva, hogy az »óellenzék« és a Fidesz között valójában nincs különbség. Aki ilyet állít, annak fogalma sincs, hogy mi a különbség egy – akár ha rosszul, de – demokratikusan működő párt és egy önkényuralmat építő maffia között.

Nem kétséges, hogy a korábbi ellenzéki pártok sok hibát követtek el, számos kritikát lehet megfogalmazni a működésükkel kapcsolatban, egy sorban említeni azonban ezeket a hibákat, tévedéseket, esetleges bűnöket egy egyeduralomra törő, az országot lezüllesztő és szétrabló párttal, több mint aránytévesztés.

Egy demokrata ilyet akkor sem állít, ha ez sok ezer szavazatot hozhat számára”

– írta.

Érdemi válasz helyett propagandistának nevezte Hadházy Ákost

Vásárhelyi Mária hangsúlyozta, hogy a demokrácia egyik fontos alkotóeleme a sokszínűség, a sokféle vélemény nyilvános ütköztetése, a másik ember véleményének meghallgatása. Jelezte, hogy nem tekinti demokratának azt, aki mindenféle véleményt agresszivitással, ellentmondást nem tűrő erőszakossággal, háborús retorikával próbál ellehetetleníteni, ahogyan ezt Magyar is tette számos újságíróval vagy legutóbb Hadházy Ákossal.

„Hadházy nem tett egyebet, mint megpróbálta szembesíteni Magyart az általa aláírt, az állam nevében kötött szerződésekkel, amire

Magyar nem érdemi válasszal reagált, hanem lehazugozta, rogánista propagandistának minősítette Hadházyt,

ahogyan korábban például a HVG vagy az ATV újságíróit is. Nem Magyar érdeme, hanem a sajtó szégyene, hogy az állandó sértegetés, vádaskodás felett könnyűszerrel napirendre tértek a szerkesztőségek, mintha meg sem történt volna”

– tette hozzá.

Magyar Péterben nincs semennyi szolidaritás, emberi együttérzés

Kitért Magyar azon kijelentésére is, miszerint „a Momentum nevű párt nemzetietlen és bűnben fogant”, mivel egy népszavazási kezdeményezéssel ellehetetlenítette, hogy Magyarország nevezést adjon be a 2024-es olimpiai játékok megrendezésére. Mint írta, a „bűnben fogant” kifejezés rendkívül súlyos vád, egy demokrata ezerszer meggondolja, hogy ezzel illessen bárkit. Kiváltképp, ha néhány nappal a rivális párt megbélyegzése után kijelenti, hogy csak egy sikeres népszavazás után tudja támogatni a budapesti olimpia ötletét – mutatott rá.

Magyar Péter viselkedéséről úgy fogalmazott:

„fájdalmasan hiányzik számomra mindenféle szolidaritás, emberi együttérzés.”

„Bár általánosságban néha szóvá teszi a terjedő szegénységet, nem emlékszem egyetlen konkrét esetre sem, amikor a rászorulók, elesettek, kirekesztettek, üldözöttek és gyámolítóik érdekében szólalt volna meg. Erre a legeklatánsabb példa az, hogy nemcsak Iványi Gábor és munkatársai, hanem a most utcára tett ötszáz sérült gyermek vagy a korábban menedékhelyükről kitett ukrán menekült családok érdekében sem szólalt meg.

Jól láthatóan kerül minden megosztó témát, számára sokkal fontosabb a népszerűség, mint a szolidaritás”

– írta Vásárhelyi Mária.

Magyar szavazói is agresszívvá válnak

Végezetül jelezte, az ellenzéki szavazók rendre találnak mentséget, indokot, hogy miért nem fontosak Magyar kijelentései, és hogy miért kell szemet hunyni magatartása felett. „Valami magasabb rendű érdek, jelen esetben az Orbán-rendszer eltakarítása érdekében. De mivel érzékelik az ellentmondást saját belső értékrendjük és viselkedésük között,

elutasítóvá, agresszívvá válnak azokkal szemben, akik szerint nem lehet eltekinteni ezektől a tényektől”

– írta a szakember, majd őszinte sajnálatát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy mennyi támadás és vád éri ellenzéki oldalról, amiért eltérő véleményt képvisel Magyar Péterrel kapcsolatban.

„Ezt nagyon sajnálom, hiszen az érintettek között számos olyan ember van, akit sokra tartok, és örültem, hogy az ismeretségi körömbe tartoznak. Ők úgy gondolják, hogy kritikus véleményem hangoztatásával elveszem tőlük a reményt, hogy egyszer kivergődhetünk ebből a már-már elviselhetetlennek tűnő rendszerből.

Nem akarják meghallani a Magyar Péter támogatása ellen szóló érveket, mert az ismét kibillentené őket keservesen fenntartott bel­ső egyensúlyukból. Így aztán elnyomják körülöttük és magukban a kri­tikus hangokat, és haragjuk a kritikát megfogalmazókra hull.

Így próbálják redukálni a kognitív disszonanciát, amely újra és újra feltámad bennük.

Azt gondolom, hogy demokratikus értékrendünket, a szabadság és tisztesség melletti elkötelezettségünket ideig-óráig sem lehet felfüggeszteni, nem fordíthatjuk el fejünket csak azért, mert ha odanéznénk, akkor olyat látnánk, ami felborítja belső egyensúlyunkat. És legfőképpen úgy vélem, hogy az ilyen önbecsapás, önfeladás árán kivívott »rendszerváltás«

ugyanolyan hazug rendszerhez fog vezetni, mint amilyen ellen most lázadunk”

– hangsúlyozta írásában Vásárhelyi Mária.

Valódi Hírek