Nagy baj van: Orbán bejelentette, Magyarország készül a háborúra

Ismét kihirdették a háborús veszélyhelyzetet Magyarországon az ukrajnai háború miatt.

Még a háborút is felhasználja a törvénykezésre az elvtelen Orbán-kormány

Lassan már arra sem emlékszünk Magyarországon, hogy milyen az, amikor nincsen „veszélyhelyzet”. Szerdán tették közzé a kormány.hu honlapon az Igazságügyi Minisztérium „társadalmi egyeztetésre” bocsátott törvénytervezetét. Ennek alapján a parlament

újra felhatalmazná a kormányt a háborús veszélyhelyzet 180 napos meghosszabbítására.

Az október 10-ig „véleményezhető” dokumentum szerint „továbbra is biztosítani kell a hatékony, gyors nemzeti válaszok kialakításának lehetőségét”.

2022-ben hirdette ki a „háborús veszélyhelyzetet” Orbán

Emlékezetes, Orbán Viktor a magyarországi háborús veszélyhelyzet kezdetét 2022 májusában jelentette be egy Facebook-videó formájában.

„Egyetlen percet sem vesztegettünk, mert a szomszédunkban háború zajlik. Egy olyan háború, amelynek még senki sem látja a végét”

– magyarázta a miniszterelnök, miután az Országgyűlés megszavazta az Alaptörvény tizedik módosítását is, amely lehetővé tette, hogy a szomszédos Ukrajnában zajló fegyveres konfliktus esetén is lehessen veszélyhelyzetet kihirdetni Magyarországon.

Az Orbán-kormány felhatalmazást kapott a fideszes többségű parlamenttől arra is, hogy olyan rendeleteket alkosson, amelyek révén

  • bizonyos törvényeket felfüggeszthet,
  • törvényi rendelkezésektől eltérhet,
  • illetve egyéb rendkívüli intézkedéseket vezethet be – vagyis Orbánék rafináltak, úgy alakítják a törvényeket, ahogy az nekik tetszik. A „lényeg” csupán annyi, hogy ők húzzanak hasznot ebből is.

Újabb 180 nappal meghosszabbítják a veszélyhelyzetet Magyarországon

„A Hazánk szomszédságában zajló orosz–ukrán háború a második világháború óta nem tapasztalt humanitárius helyzetet eredményezett, és megváltoztatta az európai gazdasági helyzetet is. A humanitárius katasztrófa kezeléséhez és a nemzetközi, gazdasági változások következményeinek kivédéséhez Hazánknak továbbra is biztosítania kell a hatékony, gyors nemzeti válaszok kialakításának lehetőségét.

Annak biztosítása érdekében tehát, hogy minden szükséges eszköz rendelkezésre álljon

a menekülő emberek segítésére, támogatására, elhelyezésére,

valamint a felmerülő káros gazdasági hatások kivédése, a következmények enyhítése érdekében, továbbá annak biztosítása végett, hogy az ország mielőbb maga mögött hagyja a háború káros következményeit,

a Kormány a veszélyhelyzet további 180 nappal történő meghosszabbítására tesz javaslatot”

– tudatták.

Mi a javaslat célja?

A javaslat célja, hogy az Országgyűlés az Alaptörvény 51. cikk (3) bekezdése alapján ismételten felhatalmazza a kormányt, hogy a veszélyhelyzetet további 180 nappal meghosszabbíthassa – fogalmazták meg az „indoklásban„.

A törvény elfogadásához a jelenlévő képviselők kétharmadának támogatása szükséges. Mint ismert, a közelmúltban a kormány a háborús veszélyhelyzetre hivatkozva változtatott meg bizonyos államháztartási szabályokat, felülírva a szerződési szabadság alapelvét, amely a polgári jog egyik sarokköve.

Ezenfelül a kabinet szeptember elején meghosszabbította a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet, amely 2025. március 7-ig lesz érvényben. Ezt a „különleges jogrendet” 2015-ben vezették be, így már kilenc éve tart.

(kormány.hu nyomán)

Valódi Hírek