Baj van a Margit-szigeten: Maradnak a lezárások még napokig

Hiába vonult el az árvíz, a lezárás marad.

A Margit-sziget állapota még napokig nem engedi, hogy megnyissák – közölte a Főkert a Facebookon csütörtökön.

A balesetveszély nem múlt el a Margit-szigeten

A kockázati tényezők figyelembevételével az egyetlen felelős, szakmailag is indokolt döntés a Margit-sziget lezárásának meghosszabbítása. Azt írták, a zárás feloldására akkor lesz lehetőség,

ha az árvíz utáni balesetveszély teljes mértékben elmúlt.

A Főkert közölte: szerdán a szakemberek befejezték a Margit-sziget faállományának átvizsgálását. A vizsgálatok kifejezetten jó állapotban találták az állományt, abban csak minimális károk keletkeztek az árvízzel összefüggésben.

A talajviszonyokat viszont továbbra sem lehet stabilnak tekinteni

– hívták fel a figyelmet.

A magasabban fekvő területek már kiszáradtak

Bejegyzésük szerint a sziget területe változatos képet mutat. A magasabban fekvő területek már kiszáradtak, ám vannak olyan, mélyebben fekvő területek, amelyeknek csak a felső rétegei száradtak ki. Azt írták,

a különböző telítettségű talajrétegek egymáshoz képest elmozdulhatnak,

ami akár a fák kiemelkedését is okozhatja. Emlékeztettek rá, hogy

hasonló jelenségnek voltak tanúi a 2013-as árvíz során is.

Arra is kitértek, hogy az elkövetkező napok csapadékos időjárása lassíthatja a talaj kiszáradásának folyamatát, a felső, kiszáradt réteg újra telítődhet.

Megtörténhet – magyarázták a posztban –, hogy a mélyebb rétegek magasabb nedvességtartalma miatt a víz nem tud elfolyni, és a balesetveszély újra megnő. Ismertetésük szerint az eső hatására a fák ágazatának és lombozatának súlya megnőhet, így a fák még kisebb szél hatására is könnyebben elmozdulhatnak.

Amennyiben az időjárási körülmények is lehetővé teszik, a kritikus területek állapotát hétfőn újra felméri a Főkert, majd ez alapján tesz javaslatot a további lépésekre.

(FŐKERT / Facebook)

(Kiemelt képünkön a Margit-sziget látható)

Valódi Hírek