Bomlik a Fidesz: Búcsúzóul ráborította a forró olajat a NER-re Orbán távozó polgármestere

Egy ünnepségen döfte hátba saját hátországát Pokorni Zoltán.

Az 1990 és 2010 közötti húsz évben sokkal szabadabban éltünk,

ma viszont hasonló államközpontúság jellemző, mint Horthy és Kádár alatt

– fogalmazta meg Pokorni Zoltán a megdöbbentő NER-kritikát szeptemberben.

Emléktábla-avatáson beszélt a NER-ről Pokorni

A Hegyvidéki Önkormányzat szeptember 17-ei emléktábla-avatásán hangzottak el a leköszönő fideszes polgármester szavai – szúrta ki a valaszonline.hu.

A kerület Sólyom László néhai köztársasági elnök előtt tisztelgett, őt méltatta Pokorni azzal, hogy eltolta magától a NER-t, amelynek ugyanakkor eddig bizonyos mértékig – polgármesterként mindenképp – a része volt.

A kerületi tévé öt napja közzétette a beszédet, amelyben (a mától csak volt – a szerk.) polgármester – aki utolsó hónapjaiban is utódjával, a kutyapárti Kovács Gergellyel vitatkozott – merész mondatokkal szúrt oda Orbán Viktornak.

Pokorni Zoltán belegázolt a NER lényegébe

„Egy borzalmas huszadik század után, amikor Magyarország egy államközpontú társadalomban élte az életét Horthy alatt, majd (…) Kádár alatt, egy nagyon biztató évtizedünk, vagy két, két és fél évtizedünk volt, hogy ezt az államközpontúságot magunk mögött hagyjuk és egy plurálisabb, több színű, ma már kicsit finnyásan kerüljük a szót:

liberálisabb, vagy szabadelvűbb, vagy diverzifikáltabb, többpólusú társadalomban éljünk szabad emberként.

Ez 1990 és kétezertizenvalahány között megadatott nekünk, ebben bízni, ebben élni. Azóta ki tudja, milyen vastörvények miatt

újra ezt az államközpontúságot látjuk megerősödni.

Ha a magyar társadalomnak ezt az üdítő két évtizedét egy alakkal jellemezni akarjuk, akkor az biztos, hogy Sólyom Lászlónál nem találunk alkalmasabbat erre.”

Pokorninál is betelt a pohár?

A XII. kerület éléről leköszönő Pokorni az elmúlt időszakban több interjút is adott. A Mandiner például címlapon hozta azt a beszélgetést, amelyben egyebek mellett arról beszélt:

„Ma már a plakátokra rövid szövegek kellenek. Ennek persze megvan az ára. Ahogy arra már utaltam: a leegyszerűsítő üzenetek nem a Fidesz, hanem a modern politika problémája. Lehet, ebből egy pesszimista veterán alakja bontakozik most ki rólam. De úgy látom, az internet és a tömegdemokrácia együtt hozta el ezt.”

A Magyar Péter-jelenségről is elmondta a véleményét:

„Mindig érzékenyek vagyunk a másik politikai térfél stílustalanságára,

s rém megbocsátók a mieinkkel”.

Orbán Viktor szeret a 2010 előtti húsz évre inkább az „átmenet két zavaros évtizedeként” hivatkozni. Pokorni, aki egyébként korábban volt már a Fidesz elnöke is, most ezzel a véleménnyel ment szembe, és ment szembe Orbán Viktor rendszeréről, amelynek egészen eddig ő is részese volt. Úgy tűnik, ebből mos igyekszik kifarolni.