Áll a bál: Orbánnal riogatnak Ausztriában

Orbán Viktor is célkeresztbe került az osztrák választások előtt.

A magyar miniszterelnök a téma az osztrák választásokon

Az osztrák parlamenti választások előtti napokban a politikai verseny rendkívül kiéleződött, és a kampány hangneme sem maradt visszafogott. Ausztria pártjainak vezetői egymást támadták, miközben Hans Peter Doskozil, Burgenland tartományfőnöke

Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel riogatta a választókat.

Rendkívül szoros a verseny

Augusztusban még a radikális jobboldali Szabadságpárt (FPÖ) tűnt esélyesnek a győzelemre, egyes közvélemény-kutatások alapján akár 7 százalékpontos előnyük is lehetett a mérsékelt jobboldali Osztrák Néppárttal (ÖVP) szemben. Az ÖVP jelenleg a kormánykoalíció vezető ereje, amelyet a Zöldekkel együtt irányítanak.

Az utolsó napok szoros versenyére tekintettel egyértelművé vált, hogy egyik párt sem fog elsöprő győzelmet aratni. Az ÖVP és az FPÖ fej-fej mellett küzdenek, míg a harmadik helyen a szociáldemokraták (SPÖ) várhatóan 21 százalék körüli eredménnyel zárhatnak.

A liberális Neos párt 10-12 százalékos támogatottsággal várhatja a vasárnapot, míg a Zöldek jelentős visszaeséssel számolhatnak. A 2019-es választásokon elért 14 százalékos eredményük idén akár 8 százalékra is csökkenhet. Az előrejelzések szerint a kormánykoalíció mindkét pártja – az ÖVP és a Zöldek –

komoly veszteségeket könyvelhet el, összesen akár 18 százalékpontos visszaeséssel.

Az ÖVP különösen nagy kihívás előtt áll: a jelenlegi 71 parlamenti mandátumukból jó, ha 52-t sikerül megtartaniuk a 183 fős osztrák parlamentben.

Orbán Viktor veszélyezteti Európa szabadságát

Hans Peter Doskozil szociáldemokrata tartományfőnök – aki korábban meglehetősen jó kapcsolatot ápolt Orbán Viktorral – ezúttal

éles kritikával illette a magyar miniszterelnök politikáját.

Doskozil a migrációval kapcsolatban beszélt „államilag szervezett embercsempészetről”, egyúttal hangsúlyozta, hogy minden lehetséges jogi és politikai eszközt felhasználnak a probléma kezelésére. Kiemelte, hogy Magyarországnak levelet is írt az ügyben.

A Zöldek szintén erős kritikát fogalmaztak meg Magyarországgal és az FPÖ-vel szemben. Felhívták a figyelmet arra, hogy Magyarország nem adott hivatalos megerősítést a menekülttáborok építéséről, ugyanakkor keményen bírálták Orbánt.

„Magyarországnak és más jogsértőknek

végre felelősséget kell vállalniuk és a közös játékszabályokhoz kell tartaniuk magukat”

– közölték, kiemelve: az olyan politikai vezetők, mint Orbán, kicsinyes nacionalizmusukkal veszélyeztetik Európa polgárainak jólétét és szabadságát.

(24.hu nyomán)

Valódi Hírek