Súlyos csalás rázta meg a tudományos világot: Sok beteget felháboríthat ez a történet

Dr. Eliezer Masliah hamisított kutatási adataira támaszkodva lettek kifejlesztve világszerte elérhető gyógyszerek.

Az amerikai Országos Egészségügyi Intézet (NIH) vizsgálata szerint az egyik vezető idegtudósa kutatási visszaélést követett el – közölte csütörtökön az intézet.

Az NIH közleménye szerint a tudós ellen indított vizsgálat eredményei két olyan tanulmány képeit tartalmazzák, amelyek társszerzője Dr. Eliezer Masliah volt. Ő 2016-ban csatlakozott az NIH-hez, az Országos Öregedésügyi Intézet idegtudományi részlegének igazgatójaként.

A tudományban elkövetett csalások a Photoshop korában pont ugyanolyan gyakoriak, mint akkor voltak, amikor Gregor Mendel is némiképp ferdítette a babtermesztés során megfigyelt eredményeit. Mendel esetében ez nem változtatott a genetikában úttörő tudományos felfedezés eredményén, a mostani eset viszont azért botrányos, mert

a csalás milliókat érinthet.

Masliah ugyanis a szinapszisokat – az agysejtek kommunikációját végző csomópontok – károsodását kutatta. Itt az olyan neurodegeneratív betegségekkel foglalkozott, mint például a Parkinson-kór, vagy az Alzheimer-kór.

Masliah ezekről számos tudományos cikket publikált munkaadójánál, az NIH-nél, korábban pedig a San Diego-i Kaliforniai Egyetem kutatójaként.

Az NIH akkor lett figyelmes idegtudós sztárjának gyanús tevékenységére, mikor a Science folyóirat egy hírcikket közölt. Ebben felveti, hogy a kutató 1997 és 2023 között több, mint száz hamisított képekkel illusztrált cikket publikált. Ezek eredményei szerepet játszottak a neurodeneratív betegségek korai gyógyszereinek kifejlesztésében.

(Kiemelt képünk illusztráció)

(apnews.com)

Valódi Hírek