Váratlan bejelentést tett Putyin a háborúról: Erre készül Oroszország

Töménytelen mennyiségű drón fejlesztésében látja Putyin a győzelem kulcsát.

Sokkoló bejelentéssel kavarta fel az állóvizet az orosz elnök

Szentpétervár: Az orosz hadiipari bizottság az önműködő repülőgéprendszerek fejlesztéséről tanácskozott csütörtökön. A Reuters arról számolt be, hogy az ülés során Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta a sajtónak, hogy az orosz erőknek 2023 végére már 140 ezer pilóta nélküli repülőeszköze volt,

az idei év végére pedig tízszer ennyi eszköz szállításával számolnak

– tudatta az orosz vezető.

Ki „nyer” a harctéren?

Mivel a drónok feljesztése nagyon gyorsan történik, így az azt kivédő eszközök fejlesztését is ki kell terjeszteni.

„Aki gyorsabban reagál ezekre a kihívásokra a harctéren, az nyer”

– mondta a dróngyártásról az orosz diktátor a találkozón.

Amióta Oroszország 2022 februárjában több tízezer katonát küldött Ukrajnába, a háború nagyrészt tüzérségi és dróncsapásokról szól a mintegy 1000 kilométeres fronton, ahol jelenleg is több százezer katona tartózkodik.

Felértékelődött a drónok szerepe a modern hadviselésben

A konfliktus során egyértelművé vált, hogy mennyire megnőtt drónok szerepe a modern hadviselésben: ezekkel az eszközökkel támadják a gyalogságot, segítenek a hírszerzésben, valamint károsítani tudják az infrastruktúrát is.

Mint ismert, mind Oroszország, mind Ukrajna vásárolt drónokat, miközben a saját gyártását is igyekezett turbófokozatra kapcsolni. Az olcsó drónok – amelyek nem önműködők és eredetileg polgári használatra lettek fejlesztve – is „hasznosak” a hadviselésben: ezeket katonák irányítják és robbanóanyaggal megrakva vezérlik őket a célpontokhoz.

Így mindössze néhány száz dollárért az alacsonyan képzett katonák is hatalmas károkat okozhatnak. Egy nagyszabású ukrán dróntámadás például földrengés méretű robbanást okozott szerdán Oroszország Tver térségében.

Kapcsolódó:

Ebből baj lesz: Észak-Korea szállíthat fegyvereket Oroszországnak

Valódi Hírek