Donald Trump a felelős két amerikai nő haláláért? Nagyon súlyos dolgot állít az alelnök

Donald Trump gyilkosság vádjával került célpontba.

Legalább két nő meghalt az Egyesült Államokban, Georgiában, miután nem tudtak hozzájutni az abortuszhoz kapcsolódó egészségügyi ellátáshoz az államban – jelentette hétfőn a ProPublica oknyomozó hírügynökség.

Kamala Harris szerint az abortusz tilalma nők halálához vezet. Donald Trump ezáltal közvetetten gyilkosság érintettje lehet az alelnök szerint

Kamala Harris alelnök úgy reagált a hírre, hogy

egy georgiai nő halála megelőzhető lett volna, ha az állam nem tiltotta volna be az abortuszt,

és a republikánus elnökjelölt riválisára, Donald Trumpra hárította a felelősséget.

A 28 éves Amber Nicole Thurman 2022 augusztusában halt meg, miután szövődmények léptek fel nála egy, az államban illegális abortusztabletta bevétele után. A nő súlyos fertőzést kapott, amelyet azonban az atlantai kórházban gond nélkül tudtak volna kezelni, és egy állami bizottság is úgy nyilatkozott, hogy a nő halála megelőzhető lett volna.

„Ennek a fiatal anyának életben kellett volna maradnia, fel kellett volna nevelnie a fiát, és megvalósítania az álmát, hogy ápolói képzést végezzen”

– mondta Harris kedden.

„Ezek Donald Trump tetteinek következményei”

– tette hozzá.

Trump tette lehetővé, hogy betiltsák az abortuszt

Harris itt arra hivatkozott, hogy Trump nevezett ki hármat azok közül a legfelsőbb bírósági tagok közül, akik lehetővé tették, hogy az egyes államok szigorúan korlátozzák – vagyis gyakorlatilag megszüntessék – a nők abortuszhoz való jogát.

Trump sajtófőnöke, Karoline Leavitt is nyilatkozott az ügyben, amely nagy felháborodást keltett. A nő próbálta menteni a menthetetlent, ugyanis valójában az a helyzet állt elő, hogy az orvosok félnek ellátni a házilag végzett abortuszok komplikációit.

A magyarázat Trump védelmében így szólt:

„Trump elnök mindig is támogatta a kivételeket

az abúzus, a vérfertőzés és az anya életének veszélybe kerülése esetén, ahogyan azt Georgia törvényei előírják. Amennyiben ezek a kivételek érvényesek, nem világos, hogy az orvosok miért nem léptek gyorsan Amber Thurman életének védelme érdekében.”

Az orvosok félnek lépni a szigorú törvények miatt

Nyilvánvaló, hogy az ilyen esetek hátterében a törvényi szabályozást követő óvatosság, illetve felelősségre vonástól való félelem az orvosok részéről az, ami veszélyezteti a nőket.

A abortusztörvények ellen több szervezet is próbál fellépni

több-kevesebb sikerrel. Texasi nők arra kérték az Egyesült Államok egészségügyi hatóságait, hogy vizsgálják ki a helyi kórházakat. Azt nehezményezik, hogy megtagadták tőlük az abortuszt még méhen kívüli terhesség esetén is.

A méhen kívüli terhességből sohasem születhet életképes gyerek,

azonban villámgyorsan megölheti az anyát. Idahóban, Tennessee-ben és Oklahomában a kérdésben érintett nők szintén pert nyújtottak be azzal a váddal, hogy

az életveszélyes terhességi szövődmények ellenére megtagadták tőlük az abortuszt.

Valódi Hírek