Nincs tovább: Kimenekítették a Margit-szigeti állatkert lakóit (+fotók)

Biztonságba helyezték az árvíz elől a Margitszigeti Kisállatkert kicsiny lakóit.

Az áradó Duna miatt evakuálni kellett a közkedvelt Margitszigeti Kisállatkert lakóit is – adta hírül szerdán a Fővárosi Állat- és Növénykert.

Az állatokat is menekítették az árvíz elől

„Az árvízveszély miatt biztonságba helyeztük a Margitszigeti Kisállatkert száztíz lakóját. Az előkészületeket már múlt héten megkezdtük, ma pedig az evakuálás is megtörtént.

A dámszarvasokat a szállításhoz bódítani kellett”

– írták.

„2002 óta van állatkertünk kezelésében a Margitszigeti Kisállatkert, amelynek története a két világháború közötti időszakra nyúlik vissza, állandó bemutatóhelyként pedig az 1950-es évek közepe óta létezik. Azzal, hogy a 2002-es felújítás óta mi működtetjük, állatkertünk az árvízi védekezés frontvonalába került”

– tették hozzá.

22 év alatt háromszor kellett az áradás miatt költözniük

„Az átvétel óta eltelt 22 év alatt ez már a harmadik alkalom, amikor árvízveszély miatt a Margitszigeti Kisállatkert lakóit be kell hoznunk a városligeti állatkertbe. Igaz, hogy 2002 augusztusában is volt egy nagyobb áradás, de akkor még folytak a kivitelezési munkálatok, ezért állat egyáltalán nem volt a területen.

2006-ban viszont már négy éve a mi kezelésünkben működött a bemutatóhely, így az április eleji áradáskor a biztonság kedvéért evakuálni kellett az állatokat. Hasonlóképpen kellett eljárni 2013 júniusában is, az eddigi legmagasabb vízállással járó zöldár idején.

A Duna akkor június 9-ről 10-re virradó éjjel tetőzött a Vigadó téri vízmérce szerinti 891 cm-en, ami azt jelenti, hogy a Margit-szigetnél a futókör mentén felállított homokzsákokig ért a víz. A futókör, illetve a mellette futó parti sétány pedig éppenséggel a környék legmagasabb pontja, a sziget belseje, így a Kisállatkert területe is alacsonyabban fekszik.

Tehát a homokzsákok nélkül 2013-ban már be is folyt volna a víz a Kisállatkertbe. A 11 évvel ezelőtti evakuálásáról egyébként annak idején egy kisfilmet is közzétettünk.

A dámszarvasokat bódítani kellett

Bár az előrejelzések szerint a mostani áradás alkalmával nem lesz olyan magas a vízszint, mint 2013-ban volt, a biztonság kedvéért ezúttal is úgy döntöttünk, hogy az állatokat biztonságba helyezzük.

Magában az állatkertben, tehát a városligeti helyszínen már a múlt héten előkészítettük az ideiglenes férőhelyeket, ma pedig egyenként befogtuk a Margitszigeti Kisállatkertben lakó mintegy

száztíz állatot, beládáztuk, becsomagoltuk őket,

és mindegyiküket beszállítottuk ideiglenes helyükre.

Ahogy az előző két alkalommal, a dámszarvasok most is kábítólövedéket kaptak: így sokkal biztonságosabb volt a beszállításuk. A 9 dámszarvassal együtt összesen 110 állatot költöztettünk el a Margitszigetről. A műveletet közel húsz munkatársunk három óra alatt végezte el.

Azt sajnos még nem tudjuk, hogy a biztonságba helyezett állatokat mikor vihetjük vissza a Margitszigetre. Ez az árhullám levonulásán, illetve azon múlik, hogy az áradás maga milyen hatással lesz a Margitszigetre és magára a Kisállatkertre. Természetesen mindenről időben tájékoztatjuk majd a közönséget.”

(Fővárosi Állat- és Növénykert/Facebook)

Valódi Hírek