Ilyen durva a helyzet? Drámai hangon szólalt fel Orbán oszloptartója a Bese-botrány után

Soltész megróbálta csitítani a kedélyeket a Bese-botrány után, de inkább csak rontott a helyzeten.

Soltész Miklós megpróbálta tisztára mosni a kormányzatot a Bese-botrány után

Mindig voltak bűnök az egyházban, mi magunk is bűnösök vagyunk, mégis itt vagyunk kétezer éve – mentegetőzött Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára. A politikus a Pest vármegyei Piliscsabán a kívülről felújított katolikus templom megáldása után tartott beszédet.

Pénteken robbant a botrány: sajtóhírek szerint a legfelsőbb kormányzati köröket is megjárta egy akta, amely azt hivatott bizonyítani, hogy Bese Gergő dunavecsei plébános melegpartikon vett részt, illetve tartós intim kapcsolatot ápolt más férfiakkal.

Soltész Bese Gergő nevét tudatosan kerülte a botrány kommentálásakor

Soltész – az esetre közvetetten utalva – arra biztatta és kérte a piliscsabai közösséget,

merjék megvallani hitüket akkor is, ha az egyházban is vannak bűnök.

Soha a világ egyetlen pontján és időszakában sem voltak bűntelenek az emberek – tette hozzá.

Az apostolok megtagadták Jézust kereszthalála előtt és gyáván elbújtak, később mégis hirdették az evangéliumot, a mártírhalált is vállalva érte – emlékeztetett.

Bármilyen támadás is ér minket (…),

merjük bevallani, hogy tele vagyunk hibával és bűnnel„,

de a célunk, a feladatunk és a felelősségünk óriási – magyarázkodott az államtitkár.

A templomfelújításra az ínséges időkben is jutott pénz

A megújult templomot – ezúttal nem az egyházból kitagadott Bese Gergő, hanem – Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök áldotta meg szentmise keretében. A főpásztor a szentmise elején arról beszélt: a közös összefogással, a kormány támogatásával megújult templom egy megújulni tudó közösség otthona.

Azt kérte a közösségtől, legyenek Krisztus egyházának hűséges, egyre állhatatosabb és következetesebb tanúi.

Spányi Antal homíliájában kiemelte: ezer éve Szent István elrendelte, hogy minden 10 falu építsen egy templomot. Ő maga járt elöl, megépítve a kiemelten fontos templomokat. Később a veszélyek elől az emberek a templomokba menekültek, mert ott érezték magukat a legközelebb Istenhez, bízva oltalmában – jegyezte meg.

Az atya nehezményezi az egyház elvilágiasodását

Mára megszoktuk a templomok közelségét, és ez a megszokottság bizonyos közömbösséget is hozott: az emberek elkezdtek hétköznapi ruhában és ritkábban templomba járni, sokan gondolják, hogy az Istennel való kapcsolatot online is fenn lehet tartani – sajnálkozott.

Mintha már nem tudnánk, mi a templom, miközben sokan azok közül, akik nem európai gyökerekkel rendelkeznek, pontosan értik fontosságát, ezért is gyújtják fel, szentségtelenítik meg az épületeket, amelyeket mi évszázadok óta szent helyekként tisztelünk

– mártírkodott.

Hangsúlyozta: a templom minden ember számára Isten közelségét és várakozását hirdeti ma is, azt, hogy az őt és törvényeit elfelejtő ember bármikor megújíthatja vele a kapcsolatát.

Ott volt a helyi Fidesz apraja-nagyja

Ritter Imre német nemzetiségi szószóló a mise után arról beszélt: a komoly tradíciókkal, egyházi élettel rendelkező településeken, amilyen Piliscsaba is, mindig megtalálhatók a nemzetiségi közösségek is.

A templom felújítását a kormány, a piliscsabai önkormányzat, a német és a szlovák nemzetiségi önkormányzat és a Székesfehérvári egyházmegye támogatta.

A szentmisén részt vett mások mellett Farkas András, a település jelenlegi fideszes és Thumáné Kauzál Melinda, Piliscsaba megválasztott, szintén kormánypárti polgármestere.

Valódi Hírek