Szívszorító: Karsai Dániel reagált a strasbourgi döntésre (+videó)

Karsai Dániel új beadványon gondolkodik.

A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász, Karsai Dániel tovább küzd az életvégi döntés jogáért – számolt be az RTL Híradó.

Új beadványokon gondolkodik

„Nagyon csalódott vagyok. Azt gondolom, a bíróság gyáva döntést hozott”

– mondta Karsai Dániel azután, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) hétfőn elutasította a fellebbezését, amellyel a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő alkotmányjogász a bíróság júniusi döntését támadta meg.

A testület korábban úgy ítélete meg, hogy az eutanázia lehetetlenné tétele nem sérti Karsai emberi jogait.

Karsai szerint a bíróság most csak azt állapította meg, hogy az államok elég széles körben szabályozhatják az életvégi döntéseket. Ezért nem tartják szükségesnek, hogy újabb jogszabályokat hozzanak. Hozzátette, az ő kérdését ezzel nem válaszolták meg. Mivel az az volt, hogy a helyzete sérti-e az emberi méltóságát.

Karsai Dániel szerint napirenden kell tartani a kérdést

Karsai elmondása szerint érzi, hogy a magyar közvélemény mellette áll, éppen ezért megpróbálja napirenden tartani a kérdést.

A döntésre Karsai a Facebook-oldalán is reagált, ezt változtatás nélkül közöljük alább:

„POST MORTEM LXXXVII. – Strasbourg: nem és nem

A Bíróság tegnapi döntésével elutasította a Nagykamara eljárása iránti kérelmemet. A döntés szomorú és dühítő. A Bíróságnak ugyanis nem volt bátorsága érdemben határozni arról, hogy van-e életvégi döntéshez való jog. Ehelyett azt az (ál)jogászkodó választ kaptuk, hogy ezt az államok joga eldönteni. Az ügy ezzel véglegesen lezárult.

Mármint az enyém. És az is csak Strasbourgban. Az életvégi döntésekhez való jog bevezetéséért folytatott küzdelem természetesen folytatódik. Mind idehaza és Strasbourgban is. Jogi és nem jogi eszközökkel egyaránt. Most csak pár példát mondok.

A még folyamatban lévő beadványokat az ítéletre tekintettel új érvekkel egészítjük ki. Új beadványokon is töröm a fejem.

Tervezem egy úgynevezett állampolgári gyűlés összehívását, mely megvitatná az életvégi döntésekhez való jog bevezethetőségét. (Hogy mi is pontosan az az állampolgársági gyűlés, külön posztban fogom kifejteni. Most legyen elég annyi, hogy jó buli lesz, ahol ráadásul nem is ütik a nőket.)

Addig is, Hajrá Vasas, Hajrá Angyalföld!

Izé, mindenkinek szép estét kívánok! (Elnézést, még mindig a vasárnap utolsó pillanatban 3-2-re megnyert Vasas meccs hatása alatt állok. De ebből is látszik, sosem szabad feladni.)”

(Karsai Dániel / Facebook)

Az RTL riportját >>ITT<< nézheted meg:

Valódi Hírek