A tanévkezdéskor kavarta fel az állóvizet Orbán embere: Az államtitkár elárulta, miért kell kitiltani a mobiltelefonokat az iskolákból

Soltész Miklós tudatta, hogy minden olyan juttatás, lehetőség, amely megilleti az állami, önkormányzati, egyházi iskolákat, az megilleti a szlovák nemzetiségi iskolákat is.

Egészen különös bejelentéseket tett az államtitkár

Több mint 20 ezren kezdik meg a tanévet hétfőn nemzetiségi iskolákban, óvodákban szerte az országban – mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára vasárnap a Nógrád vármegyei Nézsán.

Soltész Miklós a szlovák nemzetiségi általános iskola tanévnyitó ünnepségén kijelentette: minden olyan juttatás, lehetőség, amely megilleti az állami, önkormányzati, egyházi iskolákat,

megilleti a nemzetiségi iskolákat is, legyen az az „ingyenes tankönyv” vagy a „pedagógusok béremelése”.

Az államtitkár köszönetet mondott az országos és helyi szlovák önkormányzatoknak azért, hogy öt országos és öt települési intézményt tartanak fenn az országban.

Soltész állítja: a szülők többsége „helyeselte” a mobiltelefonok kitiltását az iskolákból

Beszédében kitért arra, hogy szerinte a szülők 95, a pedagógusok 98 százaléka „helyeselte”, hogy az új tanévben a diákok már nem használhatnak mobiltelefont az iskolában.

„Lehet, hogy először furcsa lesz” – mondta az államtitkár –,

de ez is a teljes értékű nevelés része, „hozzá fogunk szokni, az áldását pedig mindenki élvezi majd”

– magyarázta el az államtitkár.

A neveléssel kapcsolatban is kifejtette nézeteit

Soltész Miklós arra biztatta a nézsaikat és a környékbeli településeken élőket, hogy tartsák meg a szlovák nemzetiségüket, annak értékeit azoknak a családoknak is adják tovább, akik nem szlovák nemzetiségiként élnek, mert ettől csak gazdagabbak, erősebbek lesznek – vélekedett.

„Ahhoz, hogy a nevelés teljes legyen, összefogásra van szükség az egyházzal, a pedagógusokkal, és nagyon sokat tudnak segíteni a szülők”

– hangoztatta.

Hozzátette: ha a szülők együtt tudnak gondolkodni az oktatás többi szereplőjével, a gyerekekből a legtöbbet hozhatják ki közösen.

„Ehhez szükség van a szigorra is”

– szögezte le Soltész Miklós.

Mi a „természetes”?

Orbán Viktor államtitkára

természetesnek nevezte, hogy a magyar kormány támogatja a szlovák nemzetiségi iskolákat,

ami – emelte ki – egyben iránymutató Magyarország és Szlovákia együttműködésében.

Úgy fogalmazott: azt tapasztalják, hogy amit Magyarországon meg tudnak adni a szlovák nemzetiségnek, azt sokszor a felvidéki magyarok visszakapják a szlovákiai iskolákba.

„Ez így természetes, így jó, példamutatónak kell lennie más nemzetek között is”

– fűzte még hozzá.

Megköszönték a kormány támogatását

A nézsai Mikszáth Kálmán Szlovák Nemzetiségi Általános Iskola 2016. szeptember 1-től a Nézsai Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat fenntartásában működik. Ez idő alatt 106-ról 195-re emelkedett a tanulók száma – ismertette Sztankóné Steflik Éva intézményvezető.

Kucsera Andrásné, a helyi szlovák önkormányzat elnöke köszönetet mondott a kormánynak és az államtitkárságnak, amiért csaknem

390 millió forintos támogatást kaptak (!)

  • az iskola kastélyépületének felújítására,
  • tantermek megújítására,
  • a fűtés korszerűsítésére,
  • egyéni tanulószobák (!)
  • és könyvtár kialakítására,
  • és az iskola mellett támogatták a tájház megvásárlását és felújítását, továbbá a Szent Jakab templom felújítási munkálatait is.

(MTI nyomán)

Valódi Hírek