Így csalna a Fidesz 2026-ban: Arató Gergely lebuktatta a választásokat manipuláló Orbán Viktort (+fotó)

Az Orbán-kormány mindent megtesz, hogy megnyerje a választásokat.

Orbán Viktorék a választások előtt átszabnák a választói körzeteket, ezzel manipulálva a választások eredményét – írta meg hétfőn Arató Gergely, a Demokratikus Koalíció parlamenti képviselője.

Arató Gergely térképpel is megmutatta a leendő körzeteket

Arató Gergely Facebook-bejegyzését változtatás nélkül közöljük alább:

„Bocsánat, uraim, de azt hiszem, itt csalnak!

Pest megyei és budapesti körzetek érintettek

Pest megyei és budapesti körzetek

A határon túli magyaroknak biztosított egyéni körzetek mellett a Fidesz más módon is készül a hírek szerint a választási eredmény manipulálására. A hírek szerint arra készülnek, hogy két budapesti ellenzéki egyéni választókerületet megszüntetnek, és helyette létrehoznak Pest megyében két, várhatóan fideszes egyéni választókerületet.

1. A Fidesz 2013-ban eleve önkényesen húzta meg a választókerületek határait. Szétszabdaltak korábban összetartozó választókerületeket annak érdekében, hogy biztosabb legyen a Fidesz győzelme, és kezdetben is elég eltérő volt a választókerületek mérete. Ráadásul az elmúlt 10 évben jelentősen változott az egyes települések, megyék lakossága is.

Emiatt a választókerületek méretében akkora az eltérés, hogy mindenképpen hozzá kell nyúlni ezekhez, hiszen az átlagos választókerületben 72 ezer választó van, ugyanakkor ez a szám Pest megyében 87 ezer, Tolna megyében viszont csak 57 ezer.

Valójában már korábban is szükség lett volna módosításra, mivel több Pest megyei körzet választói száma már 2022-ben is messze nagyobb volt, mit a törvényi minimum, de a Fidesz 2021-ben elutasította az ezt legalább részben rendező szakmai javaslatot.

Két új körzet jönne létre

2. Tehát Pest megyében mindenképpen szükség van legalább 2 új egyéni körzet beszúrására. Egyáltalán nem mindegy azonban, hogy hogyan.

A hozzám eljutott hírek szerint a Fidesz azt tervezi, hogy a két új körzetet Pilisvörösvár és Aszód központtal hozza létre. Ebből a pilisvörösvári körzet a megyei átlagnak megfelelően fideszes (14 százalék Fidesz-előny 2022-ben).

Az aszódi (amelyik tartalmazza Veresegyházat is) viszont durván fideszes (26 százalék Fidesz-előny) lenne. Ugyanakkor egy korrekt elosztásban az új körzetek viszonylag könnyen kirajzolhatóak lennének: egy természetes körzet Budaörs központtal, ami továbbra is inkább ellenzéki többségű lenne, a korábbi Budakeszi központú körzetéhez hasonlóan, de a Budakeszit és Pilisvörösvárt is tartalmazó körzet is a megyei átlagnál kevésbé fideszes (10 százalék Fidesz-előny).

A pesti oldalon hasonló módon létrehozható egy Veresegyház központú természetes határú körzet, amelyik az átlagnál ellenzékibb (9 százalék Fidesz-előny). A változás a gödöllői körzetet nem érinti érdemben.
A Fidesz tehát Pest megyében két, jó eséllyel fideszes körzetet akar létrehozni, két versengő, az ellenzék számára is megnyerhető körzet helyett. (Lásd a térképeket!)

Budapesten megszüntetnének két ellenzéki körzetet

3. A hírek szerint a két új körzetet a Fidesz úgy akarja létrehozni, hogy elvesz Budapesttől két körzetet.

Azt még nem lehet tudni, hogy melyek ezek, de a pletykák szerint az egyik a 5. körzet a belvárosban (Erzsébet és Terézváros), a másik pedig valamelyik a kelet-pesti, egyes hírek szerint a 9. (Kőbánya és Kispest).

(»Természetesen« két DK-s képviselő körzete.) Ezeket a körzeteket felszabdalnák és a környező körzetekhez csapnák a részeket.

Ennek nyilvánvalóan egyetlen oka van: az ellenzéki körzetek számának csökkentése. A budapesti körzetek átlagosan éppen az országos átlagnak felelnek meg (71 ezer szavazó), tehát itt nem indokolt a csökkentés. A kisebb méretbeli különbségeket a budapesti körzetek határának kisebb módosításával lehet rendezni.

Ezzel szemben vannak olyan megyék, ahol lényegesen kevesebb szavazó jut egy-egy választókerületre: Tolna megyében 57 ezer, Somogyban 60 ezer, Vas megyében 66 ezer, Bács-Kiskunban 67 ezer szavazó.

Jellemző, hogy Somogy megye szavazatszáma 240 ezer, Komárom-Esztergom megyéé 243 ezer, az előbbinek mégis 4, az utóbbinak 3 országgyűlési képviselője van. Az új Pest megyei körzeteket tehát ezekből a megyékből lehetne átcsoportosítani, csakhogy ezek fideszes körzetek,ezért ezt nem akarják.

A körzetek megváltoztatására szükség van, de ezt úgy kéne elvégezni, ahogy ezt demokratikus országokban teszik: egy független bizottság javaslata alapján, konszenzussal.

Tisztességes választást!”

(Arató Gergely / Facebook)

Valódi Hírek